#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Naboso s ereskou? Krok, který dobře zvažte!

Novinky

Naboso s ereskou? Krok, který dobře zvažte!

Naboso s ereskou? Krok, který dobře zvažte!

Chození naboso je moderní. Jeho zastánci slibují nesčetné pozitivní účinky na lidský organismus. Člověk s roztroušenou sklerózou by měl být ale opatrný. Než zjistíte, jestli vám bosonohé chození bude vyhovovat, je dobré zamyslet se nad svými možnostmi a potřebami.

Rizikové potěšení?

Co od chození naboso vlastně očekáváte? Pro někoho jde jen o příjemnou změnu. Pokud vás chození naboso láká a nic mu nebrání, není důvod, proč to nezkusit. Už jen samotná radost z něčeho nového někdy dokáže zázraky a třeba se budete opravdu cítit líp. Část lidí s ereskou si však od chození bosky slibuje zlepšení stability. Jenže takovýto efekt prokázán není. Naopak, chození jak zcela naboso, tak v ponožkách je spíše spojené s vyšším rizikem pádů, a tedy i úrazů. Byla dokonce publikována studie, jejíž výsledky ukazují, že se stabilita osob s roztroušenou sklerózou zlepšuje při nošení „pohorek“, tedy velmi pevných a stabilních bot. Což ovšem neznamená, že jedincům s ereskou chození naboso nemůže vyhovovat.

Pozor na úrazy

Problémem při chození naboso může být zejména necitlivost nohou. Ta může způsobovat problémy s rovnováhou a chůze bez bot a ponožek stabilitu ještě zhoršuje. Necitlivost ale také dokáže způsobit, že snadno zakopnete a nohy si poraníte. Nejhorší přitom je, že si rány na dolní končetině nemusíte ani všimnout. Zanedbat její ošetření a vypěstovat si z ní ránu infikovanou nebo jinak problematickou pak není vůbec těžké. Důležité je tedy především zapojit zdravý rozum a zvážit, do jaké míry se vás tato rizika týkají. Jestliže trpíte například jen zánětem očního nervu a jinak jste zcela v pořádku, není důvod, proč byste nemohli chození naboso vyzkoušet.

Zajímavé nápady 

Pokud chcete zkusit něco nového, ale bojíte se chodit bosí, existují i jiné možnosti. 

  • Výzkum ukázal, že ke zlepšení vnímání polohy chodidel pomáhá speciální vložka do bot. Je zdrsněná, aby způsobovala intenzivnější dotykové vjemy.
  • Řešením mohou být také speciální boty na bosonohé chození (jakési ergonomické návleky), které zachovají pocit holé nohy, a přitom vás chrání před infekcemi. Pokud totiž podstupujete léčbu, která oslabuje imunitní odpověď, je nutné mít se na pozoru před nadměrným kontaktem s bakteriemi a plísněmi, kterých je právě na zemi víc než dost.

(pez)

Zdroj: https://www.everydayhealth.com

Perry J., Gronley J. K., Lunsford T. Rocker shoe as walking aid in multiple sclerosis. Arch Phys Med Rehabil. 1981 Feb; 62 (2): 59–65. PubMed PMID: 7235887.

Hatton A. L., Dixon J., Rome K., Brauer S. G., Williams K., Kerr G. The effects of prolonged wear of textured shoe insoles on gait, foot sensation and proprioception in people with multiple sclerosis: study protocol for a randomised controlled trial. Trials. 2016 Apr 21; 17 (1): 208; doi: 10.1186/s13063-016-1337-x. PubMed PMID: 27098452; PubMed Central PMCID: PMC4839159.