#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / (Ne)přítomnost bakterií ve střevě může odhalit roztroušenou sklerózu

Novinky

(Ne)přítomnost bakterií ve střevě může odhalit roztroušenou sklerózu

(Ne)přítomnost bakterií ve střevě může odhalit roztroušenou sklerózu

Osmdesát procent imunitního systému se nachází ve střevě. A střevní mikroflóra neboli bakteriální osídlení hraje klíčovou roli v jeho utváření. Pokud je toto osídlení nějak narušeno nebo je špatným způsobem pozměněna jeho skladba, imunitní systém nefunguje správně a u člověka se objevují různé zdravotní potíže. Mezi ně se podle nových studií může řadit i roztroušená skleróza.

Střeva a „ereska“

Tým profesorky Gandhi z USA porovnával v rámci studie vzorky střevní mikroflóry skupin osob s roztroušenou sklerózou (RS) a bez ní. Ukázalo se, že u lidí s RS je zastoupení bakterií v mikroflóře odlišné. Ve vyšší míře oproti zdravé populaci se u nich vyskytují bakterie schopné spustit zánětlivou reakci, a ty, které zánět potlačují, jsou naopak zastoupeny méně. A to může být podle vědců pravděpodobně jedním z důvodů, proč se příznaky RS u těchto lidí začnou vyvíjet. 

Podle stejné studie se bakteriální osídlení střev ale mírně mění i v závislosti na tom, kde člověk žije. Na různých místech je totiž člověk po narození vystaven mírně odlišnému spektru bakterií. Tento rozdíl ale obvykle nezpůsobuje zdravotní potíže.

Šest tipů pro váš jídelníček

RS nevyžaduje zvláštní dietní opatření, i když v některých případech může být potřeba určité potraviny z jídelníčku vynechat (např. při rozvoji alergií). Je ale důležité dodržovat zásady zdravého stravování, aby dopady RS na organismus byly co nejnižší. Nabízíme vám k tomu několik tipů: 

  1. Pokud se u vás vyvine nesnášenlivost určitých potravin nebo jejich surovin (např. lepku nebo mléčných výrobků), opravdu je ze svého jídelníčku vyškrtněte.

  2. Jezte zdravou stravu plnou živin:

    • bílkovin,

    • cukrů,

    • nenasycených mastných kyselin,

    • vitamínů,

    • vlákniny.

  3. Výrazně omezte množství nasycených tuků v potravě. Doporučuje se jejich příjem omezit na méně než 15 gramů denně.

  4. Pokud se u vás vyskytly potíže s močovým měchýřem, vyhněte se nápojům z plechovek. Suroviny jako aspartam, kofein a alkohol jej totiž mohou dráždit. Aspartam sám o sobě ale roztroušenou sklerózu nezpůsobí.

  5. Sladkosti vyměňte za ovoce.

  6. Pokud možno se vyhněte potravinám s chemickými přísadami.

Posila pro střevní bakterie

Probiotika jsou přípravky, které obsahují kolonie bakterií přítomných ve střevě zdravých jedinců. Jsou používány např. jako doplněk k terapii antibiotiky, která kromě kolonií škodlivých bakterií mohou zahubit i kolonie bakterií střevní mikroflóry. Následkem pak často bývají průjmy. Rolí probiotik v této situaci je znovunastolit přirozenou rovnováhu.

Na podobném principu pak mohou působit na bakteriální střevní osídlení lidí s RS. Vzhledem ke změněné skladbě střevní mikroflóry u RS mohou probiotika alespoň částečně upravit přirozené prostředí ve střevech. Jedná se ale s velkou pravděpodobností pouze o podpůrné prostředky, které nenahrazují další léčbu.

(ivh)

BURTCHELL, Jeri. Does Multiple Sclerosis Start with Faulty Gut Bacteria?. Dostupné z: http://www.healthline.com/health-news/does-ms-start-with-faulty-gut-bacteria-101914#1

STETKA, Bret S. a Sushrut JANGI. Multiple Sclerosis and the Microbiome: What's the Connection?. Dostupné z: http://www.medscape.com/viewarticle/832385

COLBERT, Treacy. MS: Foods to Avoid. Dostupné z: http://www.healthline.com/health/multiple-sclerosis/foods-to-avoid#Fruit7

MITCHELL, Deborah. Probiotics for Multiple Sclerosis. Dostupné z: http://www.emaxhealth.com/1275/probiotics-multiple-sclerosis

JHANGI, Roopali GANDHI, GLANZ, Sandra COOK, Parham NEJAD, Doyle WARD, Ning LI, Georg GERBER, Lynn BRY, et al. 2014. Increased Archaea Species and Changes with Therapy in Gut Microbiome of Multiple Sclerosis Subjects (S24.001). Dostupné z: http://www.neurology.org/content/82/10_Supplement/S24.001.short

CO-CZ-0170