#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Nenechte se ereskou spoutat – procvičujte svaly klidně vsedě!

Novinky

Nenechte se ereskou spoutat – procvičujte svaly klidně vsedě!

Nenechte se ereskou spoutat – procvičujte svaly klidně vsedě!

Tělo potřebuje pohyb. Nečinností strádá po všech stránkách. Některým lidem, třeba nemocným s ereskou, ale dělají běžné sportovní aktivity potíže. Právě pro ty je vhodné méně zatěžující cvičení „na židli“.

Cvičení prospívá každému, a chronicky nemocným osobám obzvlášť. Tedy i lidem s roztroušenou sklerózou. Pohyb pomáhá bojovat s únavou, zlepšuje svalovou sílu a blahodárně působí na psychiku. Některé vědecké studie ukazují, že dokonce zmírňuje chronické záněty. Cvičení s ereskou má ale svá úskalí.

  1. Nepouštějte se do ničeho, co představuje bezpečnostní riziko.
  2. Dávejte pozor, abyste se nepřehřáli. Bikram jóga není dobrý nápad, stejně tak běh v horkém dni nebo spinning ve špatně větrané tělocvičně.
  3. Pokud máte zhoršenou citlivost chodidel, necvičte naboso. Můžete se zranit a zadělat si na zbytečné problémy.

Těžší, ale ne nemožné 

V některých případech zhorší roztroušená skleróza hybnost natolik, že běžná cvičení už nejsou možná. Takto nemocní jsou schopni třeba již jen lehčí rehabilitace. I tady ale existuje řešení a tím je cvičení na židli. Potřeba je židle postavená volně v prostoru – kdo špatně sedí, ať raději cvičí u stolu. Další pomůckou je činka podle vlastní volby. Může být i docela lehoučká, ale kdo má dobrou sílu v rukách, ať si klidně vezme i dvoukilovou. Pokud doma činky nemáte, můžete použít lahev s vodou, deštník a podobně. 

Protáhněte si tělo 

Posaďte se na židli.

  • Uchopte činku do ruky, předpažte a držte ji před sebou. Předkloňte se a pak se vraťte do základní polohy. Opakujte 10×. Pak vystřídejte ruku. Kdo sedí u stolu, posunuje činku po stole.
  • Teď pusťte ruku s činkou dolů a sklánějte se do strany, jako byste se ji snažili položit na zem. Pak se vraťte do základní polohy. Nemusíte přitom dosáhnout až na podlahu, pozor hlavně na rovnováhu. Opakujte 10× a vystřídejte ruku. Sedící u stolu posunují činku ke straně desky.
  • Předpažte a točte činkou doleva a doprava. Opakujte 10× a vystřídejte ruku. U stolu můžete dělat prakticky totéž. Postavte činku na jeden konec a sklánějte ji na obě strany.
  • Uchopte činku do obou rukou zároveň a zvedejte ji nad hlavu. Opakujte 10×.
  • Lokty mějte u těla, natáhněte předloktí dopředu, dlaně nahoru. Dávejte dlaně k sobě a co nejdál od sebe. Opakujte 10×.
  • Před hrudní kostí dejte pěsti proti sobě. Tlačte vždy jednou pěstí až do upažení druhé paže. Opakujte 10×.
  • Pochodujte nohama a nezapomeňte ani na ruce, pomáhejte si jimi.
  • Střídavě pokládejte na podlahu patu a špičku jedné nohy. Opakujte 10× a vystřídejte nohu.
  • Jednou nohou ukročte do strany a pak ji vraťte do původní polohy. Opakujte 10× a pokračujte s druhou nohou.
  • Znovu si zapochodujte.
  • Dejte chodidla k sobě a zvedejte obě paty zároveň od podlahy. Opakujte 10× a pak nohy vystřídejte.

Mezi cviky podle potřeby odpočívejte. Jestliže nejste na pohyb zvyklí, nemusíte celou sérii napoprvé zvládnout. Začněte s lehkou zátěží a opakujte třeba jen pětkrát. Postupně se vypracujete. Pokud vám chybí elán, podívejte se, jak cvičí členové organizace MS Trust. Přestože nemohou vše dělat dokonale, trénink si užívají. Jsou skvělí a vy jistě budete také.

(pez)

Zdroj: https://www.youtube.com