#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Osm tipů, jak zefektivnit kontrolu u lékaře

Novinky

Osm tipů, jak zefektivnit kontrolu u lékaře

Osm tipů, jak zefektivnit kontrolu u lékaře

Jak vyřídit kontrolu u lékaře nejen v RS centru rychle a efektivně? Přinášíme několik tipů, které pomohou oběma stranám.

Návštěva lékaře je něco, s čím se setká každý z nás. U roztroušené sklerózy či jiné chronické choroby se však zdravotní prohlídky pojí prakticky s každým ročním obdobím. Stávají se pravidelnou součástí života. Jak svůj čas v čekárně a ordinaci využít efektivně, tak aby nám přinesl co nejvíce užitečných informací a poznatků a zároveň se ho podařilo zredukovat na minimum?

Společný cíl

Nikdy nezapomínejte, že s lékařem táhnete za jeden provaz. Vaše zdraví a rychlé vyřešení problému je v zájmu obou. Pokud však lékař netuší, co vás trápí, a vy naopak nerozumíte tomu, co říká, řešení se nedoberete. 

Možná vidí do hlavy, ale myšlenky nečte

S moderními diagnostickými přístroji, jako je například magnetická rezonance, je sice možné zjistit o každém nevídané věcí, komunikaci však přístroje nikdy nenahradí. Už na medicíně je budoucím lékařům zdůrazňováno, že komunikace tvoří 70–90 % úspěchu!

Osm kroků k úspěchu

  1. Připravte si dopředu seznam otázek, které vás v období od minulé kontroly tížily. Využít můžete i čas v čekárně – v klidu si sepište své dotazy. V ordinaci tak na nic nezapomenete.
  2. Stejným způsobem sepište i seznam svých obtíží. Určitě není žádoucí si na některé z nich vzpomenout ve chvíli, kdy odcházíte z budovy.
  3. Léky a zase ty léky! Ačkoliv léčí neurolog ve specializovaném centru hlavně roztroušenou sklerózu, musí znát i další léky, které užíváte na případné jiné zdravotní neduhy. Možná víte, že existuje tzv. lékový záznam. V něm si lékař může zkontrolovat, kdy a kdo vám co předepsal. Nevidí ale, zda tyto léky stále užíváte, na co je užíváte, event. v jakou denní dobu. Záznam navíc ukazuje pouze seznam receptů, nedá se z něj jednoduše vyčíst seznam v současnosti reálně užívaných tabletek. A už vůbec ne důvod jejich užívání. Řada léků funguje na různé zdravotní neduhy, a jen název tedy nestačí. Pokud nenosíte v peněžence seznam svých léků, sepište si ho. Berte jednu krabičku po druhé, zaznamenejte si jejich přesný název, gramáž a čas, kdy léky užíváte. Nezapomeňte také uvést důvod užívání. Ten byste měli vždycky znát. Takový seznam ocení každý lékař, se kterým přijdete do styku. Ušetříte si tísnivé chvilky, kdy ten správný název ne a ne přijít na mysl. Seznam léků může být velice užitečným pomocníkem například i pro posádku rychlé záchranné služby. V této souvislosti ho, doufejme, nikdy nevyužijete. Štěstí ale přeje připraveným.
  4. Poznačte si, které léky a nejlépe i kolik balení potřebujete předepsat. Dumání nad tímto problémem mnohdy zabírá až překvapivě velkou část návštěvy ordinace.
  5. Medicína je v dnešní době roztříštěna na nespočet drobných kousků a specializací. Člověk je však jen jeden a jednotlivé zdravotní obtíže spolu často souvisí. Na kontrolu proto vždy přineste i nové zprávy od jiných specialistů či praktického lékaře.
  6. Nezapomeňte si ujasnit, kdy přijde další kontrola, kdy má být další magnetická rezonance nebo krevní odběry.
  7. Pamatujte, že lékař je také jen člověk. Možná přišlo ten den hodně pacientů s akutními obtížemi a nestíhá. Snaží se co nejrychleji sepsat a vyřešit, co vás tíží. Buďte shovívaví, ale nebojte se říci si o pozornost. Pokud máte pocit, že se vám lékař věnuje nedostatečně, zkuste to s ním slušně probrat. Komunikace je základ.
  8. A hlavně, pokud něčemu nerozumíte, nebojte se zeptat! Od toho tam lékaři a sestřičky jsou.

(dos)