#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Pacientkám s roztroušenou sklerózou bývá během menopauzy hůř

Novinky

Pacientkám s roztroušenou sklerózou bývá během menopauzy hůř

Pacientkám s roztroušenou sklerózou bývá během menopauzy hůř

Roztroušená skleróza se častěji objevuje u žen před menopauzou. Zdá se, že pravidelný menstruační cyklus značně ovlivňuje průběh nemoci. Přirozený proces stárnutí s přechodem spojený navíc velmi zhoršuje projevy autoimunitního zánětu bílé hmoty mozkové.

Menstruační cyklus souvisí s pravidelnými změnami hladin pohlavních hormonů v krvi. Velká část žen tak pociťuje v průběhu menstruace ve svém těle nepříjemné změny. Příznaků je opravdu mnoho, patří mezi ně například změny nálady, únava, podráždění, bolesti v podbřišku či prsou apod. Příchod menstruace také ovlivňuje nemocné s roztroušenou sklerózou. Podle nového výzkumu se jedná o nezanedbatelnou část pacientek. Kolem 70 % žen uvádí zhoršení příznaků nemoci v období menstruace. Mezi nejčastější obtíže patří prohloubení únavy, slabosti, nerovnováhy či depresí. Vliv hormonů na mozkovou tkáň potvrdilo i snímkování magnetickou rezonancí – odhalilo zvýšenou aktivitu nemoci v průběhu menstruace.

Menopauza nemoc ztěžuje 

Během přechodu dochází k poklesu hormonální aktivity, což ovlivní mnoho metabolických pochodů ženského organismu. Výzkumy ozřejmují, že menopauza může stát i za zhoršením příznaků roztroušené sklerózy, a to až u poloviny pacientek. Problematika menopauzy a autoimunitního onemocnění mozkové tkáně je doposud velkým tajemstvím, lékařům se však podařilo část záhady odkrýt. Nový výzkum žen s roztroušenou sklerózou ukázal, že nemocné v přechodu častěji trpí:

  • bolestmi hlavy,
  • úzkostmi a depresemi,
  • poruchami pozornosti a paměti,
  • únavou či potížemi v oblasti sexuálního života.

Proč tomu tak je, zatím není jasné. Obtíže mohou být spojeny s hormonální nerovnováhou, ale také se zvýšením aktivity zánětu.

Změny mohou být přechodné

Po odeznění menopauzy může dojít ke zlepšení zdravotního stavu nemocných, u celé třetiny žen však dochází k prohloubení závažnosti příznaků sklerózy. Před lékaři tak stojí problém, který vyžaduje okamžité řešení. Určité východisko nabízí hormonální terapie během menopauzy. Podávání ženských pohlavních hormonů totiž vylepšuje klinický obraz přibližně u 75 % pacientek. Hormonální terapie je však zatížena výskytem nežádoucích účinků v podobě rizika vzniku nádorového bujení.

Vědecké týmy se v současnosti snaží odkrýt přesnou souvislost mezi menopauzou a roztroušenou sklerózou. Teprve pochopení vzájemných vztahů napomůže k volbě nejvhodnější a nejbezpečnější léčby, jež uleví mnoha ženám po celém světě.

(holi)

Zdroje:
www.nationalmssociety.org
www.medscape.com