#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Počítačové hry nejsou jen prokletí. Mohou vám pomoci

Novinky

Počítačové hry nejsou jen prokletí. Mohou vám pomoci

Počítačové hry nejsou jen prokletí. Mohou vám pomoci

Počítačové hry jako součást léčby roztroušené sklerózy? Napadlo by vás něco takového? Příznivý vliv PC her na některé části mozku však potvrdil výzkum italských vědců.

Na úvod malé „opáčko“:

  • Roztroušená skleróza (RS) je onemocnění centrální nervové soustavy, při kterém obranný (imunitní) systém těla poškozuje ochrannou vrstvu nervových buněk.
  • Důsledkem poškození buněk je zhoršená činnost nervového systému.
  • Mnoho jedinců s RS má narušené poznávací (kognitivní) funkce.

Lepší soustředění, vyšší výkon

Kognitivní funkce zajišťují, že člověk určitým způsobem reaguje na dění a informace okolo sebe. Zvládá každodenní úkoly, může se učit a pamatovat si. Mezi kognitivní funkce patří i řeč a soustředění.

Jedním ze způsobů podpory kognitivních funkcí mohou být některé počítačové hry. Ano, ty často zatracované PC hry. Hrajte je a můžete se těšit na:

  • lepší soustředění,
  • vyšší výkon,
  • dokonalejší organizační schopnosti nutné k běžnému životu.

Hrajte si! Stačí půl hodiny denně

Italský výzkumný tým vybral k testování různé skládanky a slovní paměťové hry. Jedinci s RS je hráli 30 minut denně 5 dnů v týdnu. Po dvou měsících podstoupili testy poznávacích funkcí a vyšetření mozku magnetickou rezonancí. Obě tyto kontroly umožňují vyhodnotit stav a fungování nervového systému.

A výsledky? Polovina sledovaných vykázala pozitivní změny právě v té části nervové soustavy, která se podílí na poznávacích funkcích. Potvrdil se tím příznivý vliv PC her na činnost některých částí mozku.

Italští vědci a lékaři chtějí ve výzkumu pokračovat. Zajímá je, jak spojit počítačové hry s jinými tréninkovými a rehabilitačními technikami. Cílem je další zvýšení kvality života osob s RS.

(pak)

Zdroj:
press.rsna.org