#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Podvýživa: nebezpečí hrozí i lidem s roztroušenou sklerózou

Novinky

Podvýživa: nebezpečí hrozí i lidem s roztroušenou sklerózou

Podvýživa: nebezpečí hrozí i lidem s roztroušenou sklerózou

Pacienti trpící chronickou nemocí zvanou roztroušená skleróza jsou kromě vlastních projevů nemoci ohroženi i tzv. malnutricí neboli nedostačujícím příjmem potravy. Ve třech přehledných bodech shrneme, proč tomu tak je a jak lze problému předcházet.

1. Co je malnutrice

Malnutrice neboli podvýživa může znamenat jak nedostatečný příjem kalorií, tak určitých látek z potravin. I pokud jíme normálně, jsme ohroženi podvýživou, když naše strava není dostatečně pestrá. V nemocnicích tak například najdeme mnoho obézních lidí, kteří mají nadbytek cukrů a tuků, zoufale jim však chybí nezbytné bílkoviny. Látky přijímané potravou a nutné pro naše zdraví můžeme rozdělit do dvou základních skupin:

  1. Makronutrienty – sacharidy, bílkoviny a tuky. Jsou základními živinami v potravinách. Denní vyvážený jídelníček by měl obsahovat 60 % sacharidů, 25 až 30 % tuků a 10 až 15 % bílkovin.
  2. Mikronutrienty – vitamíny, minerály a stopové prvky. Pro jejich dostatečný přísun je nezbytná pestrá strava obsahující ovoce a zeleninu, mléčné výrobky, vejce apod.

Pokud však člověku určitá živina chybí, nemusí to být pouze nevhodným stravováním. Za nedokonalé využívání látek z potravy může být zodpovědná i celá řada chorob. Podvýživa se pak může projevit různě, avšak hlavním příznakem je úbytek hmotnosti – jednoznačně jí trpí ten, kdo ztratí 10 % své původní váhy za dobu kratší než půl roku.

2. Proč ohrožuje pacienty s roztroušenou sklerózou

Ve vědeckých časopisech sice zatím nebyl zveřejněn výzkum prokazující významnou souvislost mezi roztroušenou sklerózou a malnutricí, avšak odborníci se shodují, že zvýšené riziko zde existuje. Je to způsobeno hlavně poškozeným imunitním systémem, který dosud ne zcela probádanými mechanismy ovlivňuje celý náš organismus, mimo jiné tedy i psychiku nebo trávicí soustavu. To může vést ke ztrátě chuti k jídlu či ke zhoršení trávicích funkcí, podobně jako u řady dalších chronických nemocí. Vzácněji mohou být příčinou podvýživy problémy s polykáním. Někdy je ale viníkem pouze nevhodný životní styl zapříčiněný zdravotním handicapem. 

3. Jak se podvýživě bránit

Zásady zdravého stravování, jaké by měli uplatňovat lidé s roztroušenou sklerózou, se nijak neliší od těch doporučovaných zbylé populaci. To znamená jíst dostatek ovoce a zeleniny, nepřehánět to s tuky a místo živočišných vybírat raději ty rostlinné či rybí, omezit sladkosti, alkohol apod.  

  • Pokud se vám i přes všechnu snahu nedaří zajistit si dostatečnou výživu, je možné užívat nutriční potravinové doplňky – například ve formě nápojů, které seženete v lékárně. Raději se však vždy poraďte s odborníkem.
  • Jestliže je váš problém opačný a na váze přibýváte, s největší pravděpodobností se jedná o vedlejší účinky léků na sklerózu. Než se pustíte do jakýchkoli diet a omezování příjmu potravin, rozhodně to důkladně zkonzultujte se svým lékařem, abyste si nezpůsobili závažné zdravotní komplikace.

(luko)

Zdroje: 
www.nationalmssociety.org
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.kilogramy.cz
www.jocn-journal.com
www.ncbi.nlm.nih.gov

 CO-CZ-0122