#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Porucha zraku jako známka postupující eresky

Novinky

Porucha zraku jako známka postupující eresky

Porucha zraku jako známka postupující eresky

Roztroušená skleróza může podobně jako jiné nervy napadnout také zrakový nerv. Zánět, který se následkem zásahu v očním nervu vytvoří, se označuje jako optická neuritida. Jaké potíže ji provázejí?

Narušení barvocitu, rozmazané vidění i oslepnutí

Imunitní systém jedince s roztroušenou sklerózou napadá obal nervů. Takto poškozený nerv podobně jako třeba poškozený kabel od spotřebiče nemůže správně přenášet informace, a tedy plnit svoji funkci. V případě zrakového nervu, který nese signál z oka do mozku, vzniká porucha zraku. Ta se může projevit:

  • bolestí při pohybu očí,
  • rozmazaným viděním,
  • poruchou rozeznávání barev,
  • potížemi při pohledu do stran,
  • výpadkem části zorného pole,
  • poruchou stahování zornic,
  • tlumenou bolestí hlavy za očima a
  • ve vzácných případech i oslepnutím.

Kolísavý průběh obtíží

Jak poznáte, že jsou vaše obtíže s očima spojené s ereskou? Uvedené příznaky se objeví obvykle rychle, často během několika málo hodin. Postiženo bývá pouze jedno oko, jen výjimečně obě. Podobně jako jiné zdravotní problémy typické pro roztroušenou sklerózou také ty oční mohou časem ustupovat až úplně vymizet, a to i bez jakékoliv léčby.

V některých případech však zůstává částečné poškození zraku projevující se zhoršeným nočním viděním či rozeznáváním barev. Přechodnou poruchu zraku může vyprovokovat například přehřátí organismu při cvičení nebo horečce.

Příznaky optické neuritidy bývají poměrně často prvním projevem roztroušené sklerózy a jejich příčinu by měl odhalit oční lékař. Při podezření na ni doporučí další vyšetření neurologem, protože včasné zahájení léčby eresky je v tomto případě zásadní pro vývoj dalších obtíží, případně jejich prohloubení.

(veri)

 

Zdroj:

https://www.webmd.com/multiple-sclerosis/optic-neuritis-ms-vision#1