#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Příznaky roztroušené sklerózy mohou být různé

Novinky

Příznaky roztroušené sklerózy mohou být různé

Příznaky roztroušené sklerózy mohou být různé

Mezi nejčastější prvotní příznaky roztroušené sklerózy patří poruchy zraku či citlivosti, například brnění končetin. Dále může být s tímto onemocněním spojeno různě závažné narušení hybnosti. Zdaleka však nejde o jediné možné symptomy, které roztroušenou sklerózu provází. S jakými méně známými obtížemi se nemocní potýkají?

Závratě

Pocit nejistoty v prostoru a závratě mohou být zapříčiněny postižením nervů, které řídí pohyby očí. To může dále provázet dvojité vidění nebo takzvaný nystagmus, rytmické pohyby očních bulbů. (1)

Poruchy řeči a třes

V některých případech stojí za poruchami rovnováhy a nejistou chůzí postižení mozečku. Tyto příznaky se pak mohou sdružovat s problémy s výslovností, třesem rukou či špatným odměřením pohybů. (1)

Obtíže související s močením

Roztroušená skleróza může postihnout také nervy kontrolující vyprazdňování močového měchýře. Následkem může být časté nucení na močení, opožděný start močení, inkontinence (únik) či retence (zadržení) moči. Podobně může být také narušeno vyprazdňování stolice, a to ve smyslu problémů s jejím udržením, či naopak zácpou. Tyto potíže se často vyskytují společně s postižením dolních končetin, avšak mohou se objevit také samostatně, a to i na samotném počátku onemocnění. (1)

Problémy s erekcí

Jedním z možných příznaků roztroušené sklerózy jsou také potíže s erekcí, které trápí až 60 % mužů s tímto neurologickým onemocněním. Přestože se erektilní dysfunkce málokdy vyskytuje samostatně, v některých případech může být prvním příznakem choroby. (1)

Deprese

Deprese provází podle některých výzkumů až polovinu nemocných s roztroušenou sklerózou a může se objevit v různých fázích choroby. Roli může hrát i přítomnost samotného zánětu, který v těle probíhá a který může vznik deprese podporovat. Nemocní také nezřídka trpí poruchami pozornosti, paměti či poruchou prostorové orientace. Velmi častá je přítomnost chronické únavy. (1, 2)

(veri)

Zdroj:

  1. doc. MUDr. Eva Havrdová, CSc.: Roztroušená skleróza. Čes. a slov. Neurol. Neurochir. 2008; 71/104 (2): 121–132
  2. Sládková V., Muchová B., Ticháčková A., Mareš J., Urbánek K., Kaňovský P.: Výskyt depresí u nemocných s roztroušenou sklerózou mozkomíšní. Čes. a slov. Neurol. Neurochir. 2006, 69/102 (4): 280–285

CO-CZ-0305 November 2015