#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Problémy se sluchem – jeden z příznaků eresky

Novinky

Problémy se sluchem – jeden z příznaků eresky

Problémy se sluchem – jeden z příznaků eresky

Roztroušenou sklerózu může provázet mnoho různých potíží. O problémech se sluchem se ale v této souvislosti nehovoří příliš často. Přesto může být nekvalitní slyšení jedním z příznaků této nemoci, nebo dokonce hrát roli při stanovování správné diagnózy.

Pokud se při roztroušené skleróze objeví problémy se sluchem, je potřeba vyloučit další příčiny, které by to mohly mít na svědomí. Mezi ně patří nežádoucí účinky některých léků, nečistoty v uchu, onemocnění vnitřního ucha nebo některé nádory.

Jaké problémy mohou nastat?

K nejčastějším sluchovým problémům při roztroušené skleróze patří tinitus a částečná ztráta sluchu.

  • Tinitus neboli šelest v uších se může projevovat různě, nejen všeobecně známým zvoněním. Výjimkou nejsou zvuky podobné pískání, šumění nebo hučení, a mohou se dokonce kombinovat. Pokud se tinitus objeví v souvislosti s roztroušenou sklerózou a vyloučí se jiné příčiny jeho vzniku, často sám zase odezní.
  • Částečná ztráta sluchu při roztroušené skleróze většinou přijde naráz nebo v průběhu několika málo dní. Problémy se často týkají jen jednoho ucha. V rychlosti nástupu potíží se tato ztráta sluchu liší od slabého slyšení souvisejícího s věkem – ve stáří se sluch zhoršuje postupně. O částečné ztrátě sluchu se hovoří, pokud člověk slyší přibližně o 30 decibelů méně. To je asi polovina hlasitosti běžného lidského hovoru. Přesná příčina se po vyloučení dalších onemocnění, která mohou ztrátu způsobit, často nenajde. Sluch se ale mnohdy sám upraví.

Problémy se sluchem mohou souviset s relapsem (opakovaným vzplanutím) roztroušené sklerózy. Mohou ale být také následkem vystavení těla vysokým teplotám nebo intenzivnímu hluku. Existují i případy, kdy poruchy sluchu byly zapříčiněny ložisky (lézemi) v té části mozku, kde se nacházejí sluchové dráhy.

Nechte se rychle vyšetřit

Problémy se sluchem byste měli nahlásit svému lékaři. Neurolog vás může poslat na kontrolní magnetickou rezonanci mozku nebo navrhne návštěvu ORL (ušní-krční-nosní oddělení). Tam může proběhnout podrobnější vyšetření a doporučení vhodných opatření nebo léčby.

(pak)

Zdroj:
www.verywell.com