#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Řeč a polykání může skleróza znesnadnit. Pomoci dokáže logoped

Novinky

Řeč a polykání může skleróza znesnadnit. Pomoci dokáže logoped

Řeč a polykání může skleróza znesnadnit. Pomoci dokáže logoped

Autoimunitní onemocnění nervové tkáně způsobuje široké spektrum neurologických poruch. Mezi ty nejčastější patří obtíže spojené s mluvením a polykáním. Jak se tyto problémy projevují a jak se s nimi lze vypořádat? To se dozvíte na následujících řádcích.

Poruchy řeči jsou u pacientů s roztroušenou sklerózou poměrně častým jevem. Řečové vzorce jsou řízeny mnoha mozkovými centry, postižena tak může být mozková kůra, mozkový kmen, ale i jádra nervů zajišťujících správnou funkci hlasivek a dalších svalů. Obtíže s tvorbou mluvy se pohybují od mírných až po velmi závažné. V medicíně se tyto poruchy označují pojmem dysartrie. A jak se u nemocných projevují?

  • Dochází k rozvoji takzvané skandované řeči. Ta je charakteristická vyrážením prvních slabik s polykáním těch následujících nebo zpomaleným hovorem s přetahováním jednotlivých slabik.
  • Slabost a porucha koordinace svalů jazyka, rtů, tváří a úst vede k obtížnému ústnímu projevu.
  • Jedinci s roztroušenou sklerózou také mohou „mluvit nosem“. Tato obtíž je způsobena slabostí patrového svalstva a je podobná mluvě s ucpaným nosem při rýmě.
  • Problémy s řečí jsou často sdruženy s dalšími příznaky postižení nervového systému, mezi něž patří třes a porucha svalové koordinace.

Obtíže zlepší nácvik

Narušenou komunikační schopnost lze zmírnit pravidelným nácvikem řeči pod dohledem logopeda. Odborníci se snaží s nemocnými zlepšit artikulaci, tvorbu řečových vzorců a ústní komunikaci obecně. V některých případech však pacienti úplně ztrácejí schopnost tvorby mluvy. Naštěstí existují kompenzační pomůcky, které mohou postiženým jedincům usnadnit mezilidskou komunikaci.

Když polykání znamená problém

Obtíže spojené s polykáním jsou pro nemocné značnou hrozbou. Tato porucha může vést k tomu, že tekutina nebo pevná strava zamíří nesprávným směrem, a to do dýchacího systému. Vdechnutá potrava poté vede k rozvoji závažného infekčního zánětu plic. Mezi nejčastější příznaky poruch transportu potravy patří:

  • kašlání a dušení se při jídle,
  • pocit uvíznutí sousta v hrdle,
  • časté záněty plicní tkáně,
  • podvýživa a dehydratace.

Problémy s polykáním obvykle také pomáhají vyřešit odborníci z řad logopedů. Léčba se skládá ze změny stravovacích zvyklostí a nácviku polykání. V závažných případech je však nutné zavést vyživující sondu do žaludku nebo střev.

Aby to šlo lépe 

  • Při stolování seďte vzpřímeně s hlavou mírně nakloněnou dopředu, po jídle v této pozici ještě vydržte. Ulehnout můžete až tak za 45 až 60 minut.
  • Jezte pomalu a potravu si krájejte na malé kousky, které před polknutím důkladně rozžvýkejte.
  • Pijte hodně tekutin, abyste zvýšili produkci slin, jež usnadní přesun sousta do žaludku.
  • Pokud je pro vás žvýkání obtížné, připravujte si měkkou stravu, kterou snadno spolknete.
  • Některé léky můžete rozdrtit a smíchat s vodou nebo tekutou stravou. O této možnosti se však nejprve poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.

(holi)

Zdroje:
www.webmd.com
www.nationalmssociety.org

CO-CZ-0192