#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Rozhodně dodržujte pravidla správného cvičení!

Novinky

Rozhodně dodržujte pravidla správného cvičení!

Rozhodně dodržujte pravidla správného cvičení!

Správné cvičení není zadarmo. Aby vás po něm nebolelo celé tělo a druhý den jste se mohli v pohodě zasmát či sejít ze schodů, je nutné dodržovat několik základních pravidel. Pak bude pohyb radostí a příjemné výsledky na sebe nenechají dlouho čekat.

Než začnete cvičit, uvědomte si, zda jste se nenajedli před méně než 2 hodinami a jestli jste pili. Prázdný žaludek a dostatečná hydratace jsou první zásadou, kterou byste měli při tréninku dodržovat. Během samotné sportovní aktivity pak dobře naslouchejte svému tělu. Nepřepínejte se, pokud se cítíte nemocní či unavení, a upravte své cvičební schéma podle svých aktuálních možností.

Zahřejte se chůzí

Před samotným cvičením je důležité svaly nejprve zahřát. Tím se tělo pomalu připraví na nadcházející zátěž. Pokud tuto fázi přeskočíte, riskujete poranění a bolestivost svalů nejen druhý den po cvičení. Pro zahřátí je vhodné 5–10 minut rychlé chůze či pár lehkých kondičních cviků.

S kyslíkem, nebo bez?

Cvičení a posilování lze rozdělit do tří základních kategorií:

  • aerobní cvičení – svaly spalují energii za přítomnosti kyslíku,
  • anaerobní pohyb – práce svalů probíhá bez přítomnosti kyslíku,
  • protahování.

Zatímco aerobní činnost je vhodná pro spalování kalorií a delší výdrž, anaerobní cvičení zvyšuje odolnost a sílu svalů. Protahováním se pak zvětšuje pružnost svalů i kloubů. Správně vyvážený trénink by měl obsahovat prvky všech těchto kategorií.

Dojděte si pro zdravé srdce

Aerobní cvičení pomáhá následovně:

  • Chrání tělo před infarktem, cukrovkou, depresí i rakovinou tlustého střeva či prsu.
  • Zachovává krevní tlak v normě.
  • Je ideální v boji proti nadváze.
  • Posiluje kosti a je účinnou prevencí osteoporózy.

Už hodina tohoto cvičení týdně stačí, aby tělo poznalo rozdíl. Nejlepších výsledků je ale dosahováno, pokud cvičíte 3–4 hodiny za týden. Podle některých studií jen 3 hodiny rychlé chůze týdně stačí k tomu, aby se riziko srdečního onemocnění snížilo až o 45 %.

Posilujte i ve stáří

Anaerobní posilovací cvičení je vhodné pro všechny, tedy i pro seniory. Posilováním svalů se zpomalí nebo úplně zastaví úbytek svalové hmoty a hustoty kostní tkáně, které přirozeně doprovázejí stárnutí. Posilovat můžete se závažím i s vahou vlastního těla. Nejprve se ale poraďte s trenérem, které aktivity jsou pro vás nejvhodnější. Na začátek provádějte 8–15 sérií cviků pro každou svalovou skupinu jen s lehkou zátěží. Jakmile zvládnete o jednu či dvě série více, můžete sáhnout po větší zátěži.

Končete pomalu

Než skončíte, opakujte alespoň 5minutovou chůzi stejně jako na začátku. Svaly se tak opět přirozeně dostanou z aktivní fáze do klidu. Pokud přestanete se cvičením náhle, může vám rychle klesnout krevní tlak, což je nepříjemné zejména pro starší sportovce. Postupné vychládání svalů ale zabrání i křečím u mladších jedinců. Na úplný závěr se nezapomeňte protáhnout a prodýchat všechny svaly, které jste během pohybu využili. Pokud si se cvičením nevíte rady, poraďte se s trenérem či rehabilitačním lékařem.

(jez)

Zdroj: www.nytimes.com

 CO-CZ-0124