#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Roztroušená skleróza mi zničila život: Jak zahnat smutek?

Novinky

Roztroušená skleróza mi zničila život: Jak zahnat smutek?

Roztroušená skleróza mi zničila život: Jak zahnat smutek?

Téměř polovina pacientů s ereskou trpí depresí nebo jinými psychickými problémy. Někteří z nich mají dokonce pocit, že duševní skleslost k této nemoci patří. Jde ovšem o trápení zcela zbytečné – lékaři dnes již umí deprese velmi účinně řešit.

Na depresi (nejen) s léky

Výskyt deprese u pacientů s roztroušenou sklerózou je vysoký. Dobrá zpráva je, že jde o jeden z nejlépe léčitelných symptomů této nemoci. Jenže ereska a deprese se mohou vzájemně ovlivňovat – proto může léčba deprese vyžadovat specifický přístup. Jaké možnosti terapie jsou k dispozici?

  • Nefarmakologické – zahrnují psychoterapii či změny životosprávy.
  • Farmakologické – k dispozici jsou mnohé přípravky určené ke zlepšení psychického stavu. Lékař může (po posouzení vašeho aktuálního stavu) předepsat antidepresiva čili léky proti depresi, ale také anxiolytika, tedy preparáty proti úzkosti.  

Při léčbě deprese je vždy důležitý komplexní přístup. 

Pohybem k úsměvu 

Existují speciální plány tělesné aktivity, které podle různých studií ulevují od chronické bolesti a zlepšují fyzickou kondici. Mají ovšem také pozitivní vliv na náladu. Některé výzkumy ukazují, že i 10minutový tréninkový plán může mít okamžité účinky na emoce. Úleva od bolesti pak nastává v průběhu asi tří týdnů. O tréninkovém plánu konkrétně pro vás je dobré poradit se předem se specialistou. Ne všechny způsoby cvičení totiž mohou být prospěšné – některé mohou dokonce i uškodit. Obecně pomáhá spíš aerobní (vytrvalostní) aktivita, jako je cyklistika, běhání nebo jóga.

Alkohol chmury nezažene

Pokud se chcete osvobodit od psychického napětí, můžete kromě sportování zkusit i následující doporučení.

  1. Snažte se zůstat pozitivně naladěni. Život skrývá mnohá úskalí. Ovšem přináší také slunné stránky. Když se na ně budete snažit myslet, vše půjde snáz.  
  2. Naučte se pracovat se stresem, ne pod stresem. Jakákoliv nemoc s sebou nese i jistou dávku psychického napětí. Vypracujte si způsob, jak ho zvládat. Pomoci může psycholog.
  3. Pečujte o své vztahy. Tvoří důležitou část našich životů. Mohou poskytnout psychickou podporu, pocit sounáležitosti a motivaci bojovat.
  4. Vyhýbejte se alkoholu. Z krátkodobého hlediska se může konzumace alkoholu jevit jako dobré řešení, protože člověk zapomene na spoustu problémů. Dlouhodobě ovšem přináší pití jen zdravotní, psychické a sociální problémy.

S depresí se může život zdát beznadějný a těžký. Pro člověka s ereskou nebývá lehké vymanit se ze skleslé nálady. V dnešní době však již lékaři umí dostat depresi pod kontrolu a úspěšně ji léčit. Stačí jen odbornou pomoc vyhledat a nebát se.

(mpr)

Zdroj: https://my.clevelandclinic.org/health/transcripts/psychological-impact-of-multiple-sclerosis

https://www.nationalmssociety.org/Living-Well-With-MS/Emotional-Well-Being