#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Roztroušená skleróza může znamenat změnu zaměstnání

Novinky

Roztroušená skleróza může znamenat změnu zaměstnání

Roztroušená skleróza může znamenat změnu zaměstnání

Podobně jako pro ostatní patří také pro nemocné s roztroušenou sklerózou prozkoumání pracovních možností a rozhodnutí týkající se kariéry mezi důležité součásti plánování vlastní budoucnosti. Klíčem k úspěchu bývá flexibilita.

Je možné, že s nově zjištěnou diagnózou budete nuceni změnit zaměstnání. Je čistě na vás, jaký typ kariéry zvolíte. Před definitivním rozhodnutím je ale vhodné posbírat veškeré důležité informace týkající se vašich pracovních možností a práv. Nová životní situace spojená s omezeními, která s sebou roztroušená skleróza může přinášet, často vyžaduje:

  • flexibilitu a kreativitu v hledání možností, jak zaměstnání své chorobě přizpůsobit,
  • ochotu ke vzájemné dohodě s kolegy a zaměstnavatelem,
  • otevřenost k možné změně zaměstnání či pracovní náplně v případě, že je to nutné,
  • zájem o další vzdělávání, školení apod.

Možná to bude krok k lepšímu

Změna povolání představuje psychicky, ale také časově náročný úkol. Je však nutné mít na paměti, že pro většinu jedinců existuje více než jedna alternativa dosavadního zaměstnání. Nucená změna směru v původně naplánované kariéře navíc může vést k nalezení velmi obohacující práce. Při hledání nového zaměstnání proto nezapomínejte na vlastní dovednosti, ale také zájmy, hodnoty a přednosti. Vaše další kroky nemusí spočívat pouze ve změně pracovní pozice či náplně. Můžete také zkusit práci v pohodlí a komfortu domova nebo se pustit do vlastního podnikání.

Osoby s roztroušenou sklerózou mohou být na pracovním trhu znevýhodněny. Přesto mají právo se k práci vrátit a měly by v tom být podporovány. Skutečnost, zda jsme zaměstnáni, podstatně ovlivňuje naše vlastní sebehodnocení, ale také mínění, které o nás má naše okolí.

(veri)

Zdroj:
www.nationalmssociety.org

CO-CZ-0192