#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Roztroušená skleróza: od obtíží může ulevit také akupunktura

Novinky

Roztroušená skleróza: od obtíží může ulevit také akupunktura

Roztroušená skleróza: od obtíží může ulevit také akupunktura

Podle odhadů vyzkoušela minimálně polovina nemocných s roztroušenou sklerózou některou z forem alternativní či doplňkové terapie, do které spadá i akupunktura. Výzkumy naznačují, že právě tato metoda pomáhá lidem s roztroušenou sklerózou ke zlepšení jejich stavu.

Akupunktura představuje léčebnou metodu pracující s dvanácti hlavními energetickými drahami, takzvanými meridiány. V průběhu léčebného procesu by mělo docházet ke stimulaci nervového systému a k uvolňování důležitých látek podporujících tělesné i duševní zdraví. S využitím velmi jemných jehel, kterými je propíchnuta kůže, se dosáhne přesně určeného akupunkturního bodu. Léčba by neměla být bolestivá, dotyčný může cítit jen tupý pocit trvající několik vteřin.

Úleva od bolesti i únavy

Zatímco někteří nemocní vnímají pozitivní přínos akupunktury poměrně rychle, jiní vyžadují rozsáhlejší léčbu a u někoho se žádané výsledky nemusí dostavit vůbec. Akupunktura může být využita pro:

  • úlevu od bolesti a napětí,
  • zlepšení citlivosti, svalového napětí a pohybu,
  • zvýšení kontroly vyprazdňování močového měchýře,
  • zlepšení očních problémů,
  • zmírnění únavy a zvýšení energie,
  • posílení imunitního systému.

Další možnosti

Vedle akupunktury existuje ještě řada dalších forem alternativní či doplňkové léčby roztroušené sklerózy. Patří mezi ně například aromaterapie, bylinná léčba, reflexologie či osteopatie. Ačkoliv je jejich účinnost sporná, někteří lidé udávají, že jim tento typ terapie skutečně pomáhá.  

Pokud se rozhodnete akupunkturu podstoupit, navštivte seriózního lékaře, který absolvoval speciální přípravu a může tento typ léčby vykonávat. Nezapomeňte, že jde o směr, který by měl běžnou terapii doplňovat. Zůstaňte proto nadále v kontaktu se svým ošetřujícím lékařem.

(veri)

Zdroje:
http://www.ms-uk.org
www.hindawi.com

CO-CZ-0192