#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Roztroušená skleróza pohybu nebrání. Už máte vybraný sport?

Novinky

Roztroušená skleróza pohybu nebrání. Už máte vybraný sport?

Roztroušená skleróza pohybu nebrání. Už máte vybraný sport?

Pravidelná fyzická činnost musí člověka především bavit. Pokud ale trpíte roztroušenou sklerózou, je třeba vybírat spíše s rozumem. Zapomeňte tedy na motokros a zkuste třeba jógu doplněnou lezením. O adrenalin též nebude nouze.

Zdolat stěnu 

Snad vás to udiví, ale vědci se tematikou sportu při roztroušené skleróze intenzivně zabývají. Tým odborníků z Technické univerzity v Mnichově nabízí jako vhodnou variantu lezení. Podle nich má blahodárné účinky na motorické funkce i psychosociální stav pacientů, pomáhá se zvládáním příznaků a motivuje je k aktivnímu životnímu stylu. V západních zemích je terapeutické lezení moderním přístupem, který je u nemocných oblíbený. Navíc se zdá, že jim opravdu pomáhá.

  • Zlepšuje schopnost vnímání vlastního těla.
  • Dodává sílu, pružnost i vytrvalost.
  • Posiluje odvahu a sebedůvěru.

S jógou super kombinace

Nutností je vedení speciálně vyškoleným terapeutem. Zná charakteristiky a potřeby pacientů s roztroušenou sklerózou, umí s nimi pracovat a chápe úskalí sportu s chronickým onemocněním. Mezi zastánce sportovního lezení při roztroušené skleróze patří i výzkumná skupina z lékařské fakulty ve slovinské Lublani. Doplňují tento sport o cvičení jógy a považují tyto dvě aktivity za velmi vhodnou kombinaci. Prokázali, že pomáhají mírnit únavu a zlepšují pozornost.

Široký výběr

Obecně se za vhodné považují ty sporty, které pacientům umožňují uvolnit se, procvičit celé tělo, zlepšit si fyzickou kondici a zmírnit napětí. Nevhodné jsou aktivity, při kterých dochází k příliš výrazné únavě nebo přehřátí. Jistě sami přijdete na spoustu sportů, které jsou nenáročné, zábavné a přinesou vám zlepšení celkového zdraví i radost. Může to být chůze, rekreační běh, tanec, lyžování, plavání, taj-či, aerobik, cyklistika, turistika nebo třeba jízda na koloběžce. Výběr je individuální, hlavně ale záleží na bezpečnosti.

Čtyřnohé řešení 

Že vám není blízké nic a sport je vám naprosto cizí? I pro vás máme dobrý nápad: Pořiďte si psa! Společné chvíle s chlupatým kamarádem vám budou útěchou i zábavou a příjemnou motivací k vycházkám.

(pez)

Zdroje:
 www.researchgate.net
- Velikonja O., Curić K., Ozura A., Jazbec S. S. Influence of sports climbing and yoga on spasticity, cognitive function, mood and fatigue in patients with multiple sclerosis. Clin Neurol Neurosurg. 2010 Sep; 112 (7): 597–601; doi: 10.1016/j.clineuro.2010.03.006. Epub 2010 Apr 4. PubMed PMID: 20371148.
www.webmd.com
http://thebark.com