#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Roztroušená skleróza postihuje jedince po celém světě

Novinky

Roztroušená skleróza postihuje jedince po celém světě

Roztroušená skleróza postihuje jedince po celém světě

Nemocných s roztroušenou sklerózou je na celém světě podle odhadů kolem dvou a půl miliónu. Pro chorobu je typický celosvětový výskyt s poměrně výraznými rozdíly mezi jednotlivými státy. V České republice trpí roztroušenou sklerózou přibližně každý tisící obyvatel.

Nejméně nemocných je kolem rovníku

Epidemiologická data prokázala určitou nerovnoměrnost mezi výskytem roztroušené sklerózy v různých oblastech světa. Odlišná míra rizika přitom do určité míry souvisí se zeměpisnou šířkou. Podle některých vědců poukazují tyto rozdíly na možnou roli faktorů zevního prostředí na vznik onemocnění.

  • Mezi nejrizikovější oblasti patří v této souvislosti severní Evropa, severní část USA, jižní Kanada, jižní Austrálie a Nový Zéland, kde se roztroušená skleróza vyskytuje u více než 30 jedinců na 100 000 obyvatel.
  • Mezi státy se středním rizikem patří jih USA, jižní Evropa a většina Austrálie, kde je prevalence onemocnění 5–29 nemocných na 100 000 obyvatel.
  • Nejméně jsou nebezpečí vzniku roztroušené sklerózy vystaveni obyvatelé Asie, Latinské Ameriky, většiny Afriky a Středního východu. V těchto oblastech onemocní méně než 5 osob na 100 000 obyvatel.

Pokud bychom tedy brali v úvahu pouze geografické faktory, lze říci, že čím dále od rovníku žijeme, tím větší riziko rozvoje roztroušené sklerózy máme.

Etnický původ všechno mění

Popsané odlišnosti ve výskytu roztroušené sklerózy v závislosti na zeměpisné šířce však zdaleka neplatí absolutně. Mohou být významně ovlivněny například etnickým původem obyvatel. Příkladem takového vlivu může být nápadný rozdíl mezi výskytem roztroušené sklerózy na Maltě (4/100 000) a na Sicílii (53/100 000). I přesto, že tyto státy leží velmi blízko sebe, a očekávaný výskyt roztroušené sklerózy by proto měl být obdobný, není tomu tak. Důvodem může být právě rozdílný původ obyvatel, který je v případě obyvatelstva Malty převážně maurský.

U migrantů rozhoduje věk přesunu

Vědecké studie sledující přistěhovalce dospěly k zajímavým výsledkům. Jestliže se jedinec přestěhuje ze země s vysokým výskytem roztroušené sklerózy do země s nízkým výskytem onemocnění ještě před patnáctým rokem života, vztahuje se na něj nižší riziko odpovídající zemi imigrace. Pokud odcestuje později, zůstává u něho riziko spojené s původní zemí.

(veri)

Zdroj:

http://www.multiplesclerosis.cz/clanek/vyskyt_onemocneni.html

 

CO-CZ-0305 November 2015