#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Roztroušená skleróza: svěřujte se s rozmyslem

Novinky

Roztroušená skleróza: svěřujte se s rozmyslem

Roztroušená skleróza: svěřujte se s rozmyslem

Každý s roztroušenou sklerózou řešil to, jak o své nemoci říci okolí. Přestože neexistuje jednoznačně správný či špatný postup, odborníci z americké Národní společnosti pro roztroušenou sklerózu vypracovali doporučení, která mohou tuto komunikaci usnadnit.

Krátce poté, co zjistíte závažnou diagnózou, budete pravděpodobně svádět nesnadný boj s vlastními emocemi. Přestože byste se nejraději uzavřeli do sebe a nekomunikovali vůbec s nikým, vaši nejbližší potřebují dříve či později vědět, co se s vámi děje. Rodina, případně dobří přátelé by proto měli být informováni mezi prvními. Kdy a zda vůbec sdělíte pravdu o svém zdravotním stavu širšímu okolí, je zcela na vašem rozhodnutí.

Nejdříve to promyslete 

Uvědomte si, že jednou svěřené informace o nemoci již nelze vzít zpět. Především v případě osob, které mají co do činění s vaším zaměstnáním, pečlivě zvažte, co a komu chcete sdělit. V ideálním světě se potkáte pouze s podporujícími kolegy a vedením. V realitě však může být ohrožena vaše kariéra, a to i přesto, že k tomu nemusí být žádný skutečný důvod.

  • Pokud druhému řeknete pravdu o svém zdravotním stavu, měli byste si být jisti, co od něj vlastně očekáváte. Psychickou podporu? Povzbuzení? Fyzickou pomoc? Pokud si toto ujasníte, lépe se rozhodnete, kdy a co konkrétně ostatním o své chorobě říci. 
  • Někdo se svěří okolí hned, co zjistí nepříznivou diagnózu, jiný potřebuje získané informace nejdříve utřídit sám v sobě. Někteří zase o své chorobě mluví jen ve chvíli, kdy je to nezbytné. Věřte svému instinktu, komu a kdy informace sdělíte.
  • I když řada lidí o roztroušené skleróze již dříve slyšela, zdaleka ne všichni mají správné a úplné informace. Rozmyslete si proto předem, jak nejvíce můžete okolí usnadnit pochopení vašeho onemocnění.

Čekejte nečekané

Připravte se, že jednotliví lidé mohou na vaše sdělení reagovat odlišně. Nemělo by vás pak překvapit, pokud se setkáte s okamžitou podporou, ale také strachem, zděšením, mlčením, zmatkem, či dokonce odmítnutím. Podobně jako vy i druzí se s takto závažnou zprávou mohou vyrovnávat pomalu a postupně.

(veri)

Zdroj: www.everydayhealth.com

 CO-CZ-0124