#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Roztroušená skleróza – tajemství, nebo věc veřejná?

Novinky

Roztroušená skleróza – tajemství, nebo věc veřejná?

Roztroušená skleróza – tajemství, nebo věc veřejná?

Když vám lékař sdělí, že máte roztroušenou sklerózu, mohou být vaše pocity všelijaké. Vlastně se může dostavit i úleva, že vaše zdravotní lapálie konečně mají jméno. Ale co se stane, když to řeknete svému okolí?

Komu a jak se svěřit, bývá jednou z prvních starostí lidí s čerstvou diagnózou roztroušené sklerózy (RS). Na to je třeba říct, že vaše zdraví je výhradně vaše věc a nemusíte o něm informovat vůbec nikoho. Záleží jen na vás, jestli, kdy a jak to uděláte. Pokud nikdy, je to také v pořádku.

Někdo nechce sdělovat nic, další potřebuje čas, aby nemilou novinu nejdříve zpracoval sám. Někomu se uleví, když to všichni vědí. Dokonce vám může vyhovovat povědět o svém onemocnění někomu, kdo to přátelům řekne za vás. V klidu si rozmyslete, co si přejete, a do ničeho se nenuťte.

Rodina si zaslouží vědět

První, kdo by se takovou novinu měl dozvědět, je jistě rodina. Ne pradědeček z Pardubic, kterého jste viděli třikrát v životě, to jistě ne. Svěřit byste se měli členům rodiny, se kterými žijete a kterým na vás záleží. Kromě prosté zprávy o diagnóze RS jim poskytněte alespoň základní informace o nemoci nebo doporučte vhodný zdroj takových informací.

Totéž platí o partnerovi. Platí? Vlastně to není jisté. Záleží na tom, jaký je váš vztah. A opět je to vaše rozhodnutí, zda a jak to uděláte. U širšího okruhu přátel však buďte opatrnější.

Počítejte s tím, že reakce vašich blízkých bude velmi emotivní a možná i pro vás nepříjemná. Ale stavte se k tomu pozitivně. Nemoc vás nemusí rozdělit a zničit. Může vás naopak spojit a umožnit vám prožít věci, na které byste jako zdraví neměli čas.

V práci zatloukat, zatloukat, zatloukat

Je-li na světě někdo, komu byste o své nemoci říkat neměli, pak je to zaměstnavatel. Každý je nahraditelný, i vy. Možná cítíte povinnost informovat ho, zdá se vám to fér. Ve skutečnosti se stavíte do nevýhody. Obchod a city většinou nechodí spolu a může se vám snadno stát, že jakmile bude někdo v týmu přebývat, dostanete černého Petra právě vy. Proč? Protože jako dlouhodobě nemocní nejste perspektivní. Z téhož důvodu se může zarazit váš kariérní postup nebo můžete přijít o zajímavé akce a školení, do kterých už zaměstnavatel nebude chtít kvůli vaší nemoci investovat.

(pez)

Zdroj: 
www.healthcentral.com