#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Roztroušená skleróza útočí i na psychiku

Novinky

Roztroušená skleróza útočí i na psychiku

Roztroušená skleróza útočí i na psychiku

Národní společnost pro roztroušenou sklerózu vysvětluje, že rychlé změny nálad jsou jedním z příkladů, jak roztroušená skleróza ovlivňuje psychiku nemocných. Závažné autoimunitní onemocnění totiž nepostihuje pouze tělesné, ale i duševní funkce. Nemocní jsou tak ohroženi vznikem depresí, emoční lability nebo poruch paměti a koncentrace. Tyto skutečnosti vyplývají z výzkumu provedeného v roce 2003 lékařem Hughem Rickardsem.

Roztroušená skleróza působí na mozkovou tkáň a míchu. Mozek je přitom nejen ústředím pro veškeré tělesné funkce organismu, ale také představuje hlavní regulační centrum pro řízení psychického rozpoložení. Rozvoj duševních poruch může být způsoben poškozením určitých struktur, jež hrají významnou roli v řízení emocí, paměti či koncentrace. Změny nálad však mohou být spojeny i s následky samotného onemocnění. Poruchy hybnosti, rovnováhy a dalších nervových funkcí představují pro pacienty nemalou překážku v každodenním životě, jež se odráží na jejich fyzickém i psychickém zdraví.

Nejčastější jsou deprese

Přibližně polovina všech pacientů s roztroušenou sklerózou zažila během svého života epizodu deprese. Ta se nejčastěji projevuje:

  • smutkem a nezájmem o okolní svět,

  • sníženou koncentrací,

  • neschopností radovat se,

  • zpomalením pohybu a výraznou únavou,

  • malým sebevědomím,

  • pocity beznaděje a viny.

Pacienti v depresi často mají sebevražedné myšlenky, jejich výskyt se odhaduje až u čtvrtiny nemocných s roztroušenou sklerózou. I z těchto důvodů je nutné co nejrychleji navštívit lékaře. Nemocní tak nemusí zbytečně trpět, deprese je naštěstí poměrně dobře ovlivnitelnou duševní poruchou.

Soustřeďte se! 

Dalším typickým problémem jsou poruchy paměti a koncentrace. Obtíže spojené s mozkovými funkcemi hlásí také až polovina pacientů s roztroušenou sklerózou. Nejčastěji se jedná o sníženou schopnost soustředění a zhoršení pracovní výkonnosti. Nemocní mohou pociťovat i poruchy paměťových funkcí, jejichž závažnost nesouvisí s délkou trvání choroby. S plně rozvinutou demencí se ale u roztroušené sklerózy setkáváme pouze výjimečně.

Chvíle smutku i radosti

U části nemocných dochází k rozvoji záchvatovitých změn nálad.

  • Emoční labilita je charakterizována náhlým střídáním pozitivních a negativních emocí v reakci na malý podnět z okolního prostředí. Příkladem může být střídání bujarého veselí a pláče při sledování oblíbeného televizního pořadu.

  • Změny nálad jsou však přechodné a většinou trvají několik vteřin či minut.

  • Závažnější duševní stavy spojené se vznikem halucinací a bludů jsou u roztroušené sklerózy naštěstí velmi vzácné.

Duševní poruchy bývají u této nemoci poměrně časté, nezřídka jsou však opomíjené. Psychické rozpoložení přitom hraje důležitou roli v každodenním pracovním i sociálním životě pacienta. Pokud cítíte dlouhodobou změnu nálady, nedokážete ovládat emoce nebo vás trápí porucha paměti a koncentrace, neváhejte a ihned navštivte svého lékaře.

(holi)

Zdroje:
www.healthline.com
www.mstrust.org.uk

 

CO-CZ-0170