#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Roztroušená skleróza v rodině? Možná i vy potřebujete pomoc

Novinky

Roztroušená skleróza v rodině? Možná i vy potřebujete pomoc

Roztroušená skleróza v rodině? Možná i vy potřebujete pomoc

Roztroušená skleróza se obvykle rozvíjí v mladém věku. Významně tak ovlivňuje také rodinu nemocného včetně partnera a dětí. A jsou to právě rodinní příslušníci, kteří jedinci s roztroušenou sklerózou poskytují největší podporu. Proto by neměli zapomínat ani na sebe.

V dobrém i zlém

Přítomnost roztroušené sklerózy v rodině více či méně ovlivňuje všechny rodinné příslušníky. Nejbližší okolí nemocného prochází obdobně jako nemocný sám nesnadným procesem vyrovnání se s nově zjištěnou závažnou diagnózou, mění se zaběhnutý denní program, je třeba upravit společné plány do budoucna. Omezení, které choroba může postupem času přinést, může znemožnit výkon dosavadního povolání nemocného a v některých případech zůstává dotyčný bez práce, odkázaný na pomoc okolí. Partner je pak vystaven nemalému stresu, protože musí finančně zabezpečit celou rodinu, zvládat péči o nemocného i společné děti. (1)

Pečovatelé, nezapomínejte na sebe!

Lidé, kteří pečují o nemocného s roztroušenou sklerózou, by neměli zapomínat ani na své vlastní psychické zdraví (2). Mohou využít návštěvy odborníka, přičemž někteří psychologové se na problematiku roztroušené sklerózy a jejího vlivu na rodinný a partnerský život přímo zaměřují (3). Dále je možné navštěvovat podpůrné terapeutické skupiny pro rodinné příslušníky nemocných s roztroušenou sklerózou či konference, semináře a jiné vzdělávací akce, na kterých se tito lidé setkají s dalšími jedinci s podobným osudem. Ulevit od každodenní náročné péče o jedince s roztroušenou sklerózou ve velmi pokročilém stadiu může využití takzvané respitní péče, která je poskytována buď doma (pečujícího na krátkou dobu nahradí vyškolený profesionál a rodina si může odpočinout například na dovolené), nebo formou krátkodobého umístění klienta v některém z ústavních zařízení (4).

Vztah v ohrožení?

Roztroušená skleróza může představovat velké riziko také pro partnerský život, proto je třeba podporovat vzájemnou otevřenou komunikaci mezi partnery. Podobně jako sám nemocný mohou i jeho blízcí zažívat velký stres a s ním související psychické problémy. V takových případech je vhodné vyhledat pomoc, kterou těmto lidem společnost nabízí.

(veri)

Zdroje:

  1. http://www.mssociety.ca/en/help/iAmaSpouse.htm
  2. http://www.mssociety.org.uk/ms-support/for-carers/looking-after-yourself
  3. http://www.roska.eu/component/option,com_sobi2/sobi2Task,sobi2Details/sobi2Id,21/catid,6/Itemid,79/
  4. http://www.roska.eu/dlouhodobe-akce/principy-kvalitniho-zivota-lidi-s-rs.html

CO-CZ-0305 November 2015