#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Roztroušenou sklerózu může zkomplikovat osteoporóza

Novinky

Roztroušenou sklerózu může zkomplikovat osteoporóza

Roztroušenou sklerózu může zkomplikovat osteoporóza

Řídnutí kostí neboli osteoporóza je onemocnění, které často postihuje starší jedince, zejména ženy. Jenže objevit se může i u některých mladších osob. Třeba u lidí, které sužuje roztroušená skleróza.

Roztroušená skleróza a osteoporóza jsou odlišné nemoci. Jedna poškozuje nervy, druhá ničí kosti. Když však začneme pátrat, zjistíme, že mají ledacos společné. Už samotné rizikové faktory pro vznik těchto onemocnění odhalí jasné souvislosti. Co se roztroušené sklerózy týká, nebezpečné jsou nízké hladiny vitaminu D a kouření. Jenže totéž platí i o osteoporóze. Navíc lidé s ereskou jsou kvůli svému zdravotnímu stavu často méně fyzicky aktivní a nedostatek pohybu rovněž přispívá ke vzniku osteoporózy.

Pozor na léky

Škodit kostem mohou i některé preparáty, které se používají k léčbě roztroušené sklerózy. Jedná se zejména o kortikosteroidy. Podávají se hlavně těm pacientům s ereskou, u kterých se objeví relapsy (znovuvzplanutí choroby). Mechanismus jejich účinku ztěžuje vstřebávání vápníku a negativně ovlivňuje i hormony (např. estrogen), které jsou pro kosti důležité. Tím si vědci vysvětlují fakt, že u lidí s roztroušenou sklerózou je vyšší riziko vzniku osteoporózy, a proto jim i více hrozí zlomeniny.

Vsaďte na obranu

Osteoporóza je onemocnění, při kterém se kosti stávají křehčími a snadněji se zlomí. Opatření ke snížení nebo prevenci osteoporózy u pacientů s roztroušenou sklerózou zahrnují:

  • dostatečný příjem vápníku,
  • stabilní přísun vitaminu D,
  • vyhýbání se kouření,
  • omezení nadměrného příjmu alkoholu,
  • pravidelný pohyb.

Co ještě může pomoci 

Osteoporóza se u pacientů s ereskou řeší stejně jako u jiných lidí. Kromě dostatečného množství vitaminu D, jehož hladinu mívají lidé s roztroušenou sklerózou nižší, se zvláště při léčbě těžších případů podávají léky s účinnou látkou zvanou bisfosfonáty. Ty zlepšují odolnost kostí proti odbourávání kostní hmoty. Lékaři je předepisují také k léčbě osteoporózy u postmenopauzálních žen (tedy u žen po přechodu).

(hah)

Zdroje:

https://www.healthline.com/health-news/multiple-sclerosis-osteoporosis-connection-080214#4

http://www.boneporosis.com/ms.html

https://www.nationalmssociety.org/Resources-Support/Living-with-Advanced-MS/Osteoporosis