#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / RS a alternativní medicína: bez skepse, ale kriticky

Novinky

RS a alternativní medicína: bez skepse, ale kriticky

RS a alternativní medicína: bez skepse, ale kriticky

Kolísavý průběh roztroušené sklerózy snadno svede k tomu, že hledáme pomoc nejen u lékařů a ve zdravotnických zařízeních. Je nutné být velmi obezřetný. Zatímco některé metody alternativní medicíny mají efekt pouze v provětrání vaší peněženky, jiné mohou být prospěšné.

Internet je plný informací a není divu, že zde najdete řadu webů komentujících či nabízejících „zázračné metody vyléčení roztroušené sklerózy“. Recenze těchto metod naleznete i na pacientských webech či chatech. Lidé se zde chlubí zejména pozitivními zkušenostmi. Ty negativní však bude sdílet málokdo, zvláště pokud za ně zaplatil větší finanční obnos. Udělat si obrázek na základě poměru pozitivního a negativního hodnocení tak bohužel většinou nelze.

Odpovědnost? Ta je na vás

U alternativních metod léčby je třeba opravdu velké opatrnosti. Za léčitelskými technikami se bohužel skrývá velké množství podvodníků. Je nutné si uvědomit, že to, co zkoušíte, je vždy na vlastní riziko. Poskytovatelé alternativní terapie bohužel nemají v našem státě na rozdíl od zdravotníků právní odpovědnost. Pokud léčitel doporučí vysazení terapie ordinované lékařem, měli byste velmi rázně vycouvat. Může totiž hrozit závažně nevratné poškození zdraví.

Jednoduše to bohužel nepůjde

Roztroušená skleróza je chronické onemocnění, na jehož průběh má mimo jiné vliv i dodržování zdravého životního stylu. Mnohé metody alternativní medicíny fascinují lidi tím, že nabízejí léčbu bez námahy. Nemusíte hubnout, pravidelně cvičit ani přestat kouřit. Stačí dodržovat určité rituály. Dlouhodobé onemocnění s kolísavým průběhem navíc zázračným metodám nahrává. Remisi roztroušené sklerózy lze snadno svést na příznivý efekt tajemných sil, proudění apod.

Chronická nemoc bývá v některých obdobích života často doprovázena pocitem beznaděje. V takovém rozpoložení je člověk bohužel mnohdy ochoten obětovat vše. Pokuste se však kriticky zhodnotit efekt a informace podávané zprostředkovatelem takovéto léčby.

Každá mince má dvě strany

Vzhledem k velkému množství možných příčin vzniku roztroušené sklerózy by její ovlivňování mělo být komplexní, včetně úpravy dietních návyků, harmonizace atd., což mnohé alternativní způsoby nabízejí. Čínská či ajurvédská medicína s tradicí mnoha staletí může doplnit klasickou léčbu, pokud vám přináší úlevu. Některé techniky vedou ke zlepšení psychiky, k relaxaci, a pokud nedojde k zásahu do standardní terapie, nemusí představovat nebezpečí.

Očekávání a naděje navíc vede v mozku k vyplavování látek (nervových přenašečů), které stimulují organizmus. Jejich vliv na imunitní systém je pozitivní a žádoucí. Dobrý léčitel může psychoterapeuticky působit na člověka tak, že ho pozitivně nasměruje a motivuje k tomu, aby se sebou začal něco dělat. Poctivě je nutno přiznat, že na to lékař většinou čas nemá.

Alternativní medicína může být dobrý sluha, ale zlý pán. Některé metody mohou poskytnout velice potřebnou psychickou stabilitu a nevyžadují, aby se člověk vzdal léků klasické medicíny. Příkladem je čínská nebo ajurvédská medicína s tradicí mnoha staletí. Tyto terapie mohou u některých lidí příznivě doplnit klasickou léčbu. Jsou však metody, které nemocnému vysvětlí, že právě léky klasické medicíny jsou tím, co poškozuje jeho zdraví, a že je nutno je především přestat používat. Před těmito metodami je třeba bez jakéhokoli zastírání varovat.

(dos)

Zdroje:

  1. KUBALA HAVRDOVÁ, Eva. Roztroušená skleróza v praxi. Praha: Galén, [2015]. ISBN 978-80-7492-189-6.
  2. https://www.nfimpuls.cz/