#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / RS a pobyt v zahraničí – neztraťte se ve světě ani v systému!

Novinky

RS a pobyt v zahraničí – neztraťte se ve světě ani v systému!

RS a pobyt v zahraničí – neztraťte se ve světě ani v systému!

Léčíte se s roztroušenou sklerózou a chcete vyrazit (na delší dobu) do světa? Pomoci vám mohou základní informace, které je důležité před dlouhodobým pobytem znát.

Díky moderním technologiím a dopravní síti je cestování mnohem snadnější než kdy dříve. Nenechte se ale zmást. Zdravotní systémy i přístupy k cizincům se v jednotlivých zemích dramaticky liší.

Nemoc musí být stabilní

Dlouhodobé studijní či pracovní pobyty jsou dnes běžnou součástí života. Nebojte se, roztroušená skleróza vám plány nezhatí. Pokud se však nechystáte přestěhovat do jiné země natrvalo, měli byste vyrazit v době stabilizace choroby. Důvody jsou zdravotní i finanční.

  1. Pozitivní zprávou je, že české zdravotní pojištění kryje akutní péči (například léčbu ataky) v zemích Evropské unie, Evropského hospodářského prostoru, ve Švýcarsku a částečně v Severní Makedonii, Srbsku a Velké Británii. To znamená, že zde panují stejné podmínky pro čerpání zdravotní péče jako pro místní občany. V praxi to znamená, že se můžete nechat ošetřit ve zdravotnických zařízeních, která jsou financována z veřejných zdrojů. Za poskytnutou péči ale také budete hradit stejnou spoluúčast jako místní. A ta je v mnoha zemích dosti značná – v přepočtu od 50 do 2000 Kč za návštěvu lékaře, i několik set korun za předepsané léky, běžné jsou i poplatky za hospitalizaci. Mimo zmiňované země může váš rozpočet utrpět ještě výrazně více.
  2. Zaléčení akutní ataky roztroušené sklerózy by neměl být problém. Lékaři v zahraničí vás ovšem neznají a zpravidla ani nemohou zasáhnout do vaší dlouhodobé léčby. Pokud se ataka objeví, měli byste ihned kontaktovat svého ošetřujícího lékaře v České republice.
  3. Cestovní pojištění je u osob trpících chronickým onemocněním, například roztroušenou sklerózou, sjednatelné pouze v případě, že zdravotní stav pojištěné osoby je v posledních 6–12 měsících (dle pojišťovny) stabilizovaný. U některých pojišťoven spadají chronická onemocnění dokonce zcela do výluk. To znamená, že takováto onemocnění nejsou pojistitelná a sjednané cestovní pojištění se na ně nevztahuje. V tomto případě vám pojišťovna léčbu neuhradí. Při výběru pojištění si tedy dejte opravdu velký pozor. Jak už bylo zmíněno, léčba roztroušené sklerózy není levnou záležitostí.
  4. Před cestou do některých destinací nebo nástupem na školu či do zaměstnání v zahraničí jsou často vyžadována očkování. Očkování s roztroušenou sklerózou by však mělo probíhat striktně v době stabilizace nemoci. Každé očkování je totiž stimulem imunitního systému a u autoimunitních onemocnění je třeba mít se na pozoru.

Kontrolám se nevyhnete

Při plánování zahraniční destinace myslete i na nutnost pravidelných lékařských kontrol, zpravidla minimálně dvakrát do roka. Dlouhodobou léčbu roztroušené sklerózy je navíc možné předepisovat jen na tři měsíce dopředu a pouze ve specializovaných centrech. Elektronické recepty se těchto léků netýkají.

Čtyři tipy před cestou

Na závěr přinášíme ještě několik drobných tipů, které vám při pobytu v zahraničí mohou pomoci.

  1. Vybavte se lékařským potvrzením o užívání léků v anglickém jazyce, případně i jazyce dané země. Budete si muset odvézt zásobu na tři měsíce dopředu a mohly by se objevit problémy na hranicích.
  2. Nechte si přeložit alespoň jednu souhrnnou zprávu o svém zdravotním stavu do angličtiny, případně jazyka dané země. V případě ataky a nutnosti navštívení pohotovosti se bude hodit.
  3. Nechte si finanční rezervu na úhradu případných poplatků spojených se zdravotní péčí a na letenku domů.
  4. Vyhledejte si dopředu blízká zdravotní zařízení, která mají smlouvu s vaší pojišťovnou.

Jak řekl známý cestovatel a spisovatel Miroslav Zikmund: „Nelituji žádného dne, kdy jsme byli na cestách!“ Takže hurá do světa! Nezapomínejte ale ani na to, že štěstí přeje připraveným.

(dos)

Zdroje:

  1. https://www.npr.org/sections/health-shots/2020/01/20/797477657/patients-still-struggle-to-balance-high-costs-of-ms-treatment-despite-generic?t=1657015589056
  2. https://www.top-pojisteni.cz/pojistovaci-poradna/novinky-ze-sveta-pojisteni/cestovni-pojisteni-do-zahranici-pro-chronicky-nemocne
  3. https://cpzp.cz/clanek/956-0-Dlouhodoby-pobyt-v-zahranici.html
  4. https://europa.eu/youreurope/citizens/health/unplanned-healthcare/temporary-stays/index_cs.htm
  5. https://www.vzp.cz/pojistenci/cestovani-a-pobyt-v-zahranici/evropsky-prukaz-zdravotniho-pojisteni