#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Ryby, ryby, rybičky, z kterépak jste vodičky?

Novinky

Ryby, ryby, rybičky, z kterépak jste vodičky?

Ryby, ryby, rybičky, z kterépak jste vodičky?

Konzumace ryb má být údajně způsobem, jak se zbavit roztroušené sklerózy. Jsou snad ryby všemocné? A je vůbec jejich konzumace bezpečná?

Jezte ryby!

Kdykoliv je řeč o způsobu stravování osob s roztroušenou sklerózou, nutně narazíme na doporučení jíst hodně ryb. Ale je to opravdu ta nejlepší volba? Ryby jsou velmi cennou složkou stravy. Jejich maso obsahuje hodnotné bílkoviny a jejich tuk je bohatý na omega-3 mastné kyseliny. Ty jsou pro naše zdraví velmi důležité a jsou hlavním důvodem, proč se konzumace ryb doporučuje. Ryby ale mohou obsahovat také řadu dalších látek, které ve stravě vůbec nechceme.

Možná se vám vybaví mikroplasty, které v posledních týdnech zaměstnávají média i diskutující na sociálních sítích. Ano, mikroplasty mohou být problém, ale nejde zdaleka jen o ně. Dioxiny, polychlorované bifenyly, polybromované difenylové étery, chlorované pesticidy a další látky se hromadí v rybím tuku a mohou škodit naší nervové soustavě a imunitnímu systému, a dokonce i zvyšovat riziko kardiovaskulárních chorob.

Přemýšlejte nad tím, co jíte

Stravujme se především s rozumem. Omega-3 mastné kyseliny skutečně naléhavě potřebujeme a ryby nám je mohou poskytnout, ale jsou i jiné zdroje, například ořechy a oleje. Na druhou stranu není nutné se rybám vysloveně vyhýbat. Jsou přirozenou složkou naší stravy, jsou chutné, lehké a pomáhají nám udržovat štíhlou linii. Jíst bychom však měli téměř výhradně ryby ze známé oblasti odlovu nebo z umělých chovů.

Stačí znát oblast odlovu?

Samozřejmě, že nestačí vědět, kde byly ryby uloveny. Důležité je přemýšlet nad tím, jestli právě toto maso chceme jíst. Když si na balení mraženého filé přečtete, že bylo odloveno při pobřeží Indie nebo Vietnamu, raději ho zase vraťte do mrazáku.

Pozorní bychom měli zůstat i na dovolené. Dát si v rybí restauraci na břehu Jaderského moře lákavě vonící ryby nebo jiné mořské plody je sice romantické, ale může to být právě tak i problematické. Je třeba mít na paměti, že v průmyslem zatížených oblastech je kvalita rybího masa a tuku nejhorší. Naopak, prakticky bez obav si můžete pochutnávat na rybách z odlehlých oblastí severních moří.

A co doplňky stravy?

U každého doplňku stravy záleží na tom, kdo a za jakých podmínek ho vyrábí a zda jeho složení někdo kontroluje. U výrobků distribuovaných lékárnami by měla být kvalita zaručena. Velký pozor si však dejte na doplňky, jejichž výrobce nemůže důvěryhodným způsobem deklarovat původ surovin, jejich přesné složení ani absenci škodlivin.

(pez)

Zdroj: https://www.webmd.com

Bushkin-Bedient S., Carpenter D. O. Benefits versus risks associated with consumption of fish and other seafood. Rev Environ Health. 2010 Jul–Sep; 25 (3): 161–91. Review. PubMed PMID: 21038755.