#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Tablety, nebo injekce? Rozhodnout můžete i vy

Novinky

Tablety, nebo injekce? Rozhodnout můžete i vy

Tablety, nebo injekce? Rozhodnout můžete i vy

Užívání takzvaných chorobu modifikujících léků umožňuje lidem s roztroušenou sklerózou předcházet atakám choroby a rozvoji invalidity. Již dnes mají na výběr hned z několika preparátů. Komfort léčby tak začíná být poměrně důležitým aspektem.

Tablety jsou oblíbenější

Chorobu modifikující léky (DMDs) byly ještě poměrně nedávno dostupné pouze v podobě injekcí či infuzí. Teprve v roce 2011 byla v Evropské unii schválena první tabletová léčba roztroušené sklerózy. Od té doby přibylo na trh několik nových perorálních přípravků, tedy léků, které lze užívat ústy. Polykání pilulek může být pohodlnější než aplikace injekce, proto tuto možnost mohou pacienti upřednostňovat. To potvrzují také vědecké studie provedené na toto téma. Odhalily, že:

  • 93 % nemocných dává přednost práškům před injekcemi, pokud se užívají stejně často a výskyt nežádoucích účinků léčby se významněji neliší,
  • injekční léčbu preferují nemocní v případě, že může být podávána výrazně méně často v porovnání s tabletami (např. jednou měsíčně nebo jednou týdně oproti polykání pilulek 3× denně).

Volte spolu s lékaři

Při rozhodování o terapii, která je pro daného jedince ideální, hraje pochopitelně důležitou roli účinnost léku a nežádoucí účinky. Ty mohou být relativně časté. Jsou spíše obtěžující (např. trávicí obtíže či příznaky podobné chřipce) nebo vzácné, zato závažné. Pohodlí léčby související s lékovou formou (tablety vs. injekce) je však dalším kritériem, které je třeba zvážit.  Před zahájením léčebného procesu proto se svým lékařem proberte všechny dostupné možnosti a na rozhodování o své vlastní terapii se aktivně podílejte.

(veri)

Zdroj:
www.ncbi.nlm.nih.gov