Trpíte roztroušenou sklerózou? Myslete na kvalitní stravování!
Přestože neexistují žádná obecně platná dietní doporučení, která by prokazatelně vedla ke zlepšení průběhu roztroušené sklerózy, kvalitní stravování je pro takto nemocné velmi důležité. Správnou životosprávou je totiž možné zvýšit tolik potřebnou celkovou odolnost organismu.
Příjem vyvážené stravy obsahující ideální množství jednotlivých živin včetně vitamínů a minerálů je důležitý pro každého z nás, ať jsme zdraví, nebo trpíme některým z chronických onemocnění. Také řada jedinců s roztroušenou sklerózou potvrzuje, že se cítí lépe, když správně jí. Pro většinu z nich je ideální zdravá a pestrá strava, nikoliv speciální diety. Ty, přestože bývají na internetu i jinde doporučovány, obvykle nestaví na vědecky prověřených faktech, a v některých případech dokonce představují zdravotní riziko. Jednostranně zaměřené diety, které upřednostňují pouze některé potraviny před ostatními, mohou zapříčinit nedostatek důležitých živin. Podobně i nadměrné užívání některých doplňků stravy může být zdraví nebezpečné z hlediska možné toxicity velkého množství některých vitamínů či minerálů (2).
Vyvážené stravování
Zdravá strava by měla obsahovat vyvážené množství základních živin.
- Tuky – jako zdroj energie jsou pro tělo nezbytné, stejně tak pro vstřebávání některých vitamínů a nepostradatelné kvůli obsahu esenciálních mastných kyselin, které organismus potřebuje pro řadu biologických pochodů. Odborníci doporučují omezení příjmu živočišných tuků a upřednostnění tuků rostlinných s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin. Důležitý je zejména dostatek omega 3 a 6 mastných kyselin, které se mimo jiné vyskytují v mořských rybách, sójovém a řepkovém oleji, lněných, slunečnicových nebo dýňových semínkách nebo vlašských ořeších (předpokládá se, že omega 3 a 6 mastné kyseliny snižují tvorbu zánětlivých látek a mohou tak příznivě ovlivnit výskyt atak). (2)
- Cukry – stejně jako tuky představují pro organismus důležitý zdroj energie. Jejich nedostatek může zhoršovat únavu, která nemocné s roztroušenou sklerózou často provází (2). Obecně bychom měli omezit příjem takzvaných jednoduchých cukrů, které se mohou podílet na vzniku nadváhy či obezity. Nalezneme je například ve sladkostech či bílém pečivu. Naopak zdravější složené cukry se vyskytují v luštěninách nebo celozrnném pečivu. (3)
- Bílkoviny neboli proteiny jsou nezbytné pro růst a opravu tkání, syntézu protilátek, hormonů a enzymů. Jejich dostatečný příjem je důležitý zejména pro nemocné, kteří jsou v riziku vzniku proleženin, nebo pro ty, kdo trpí úbytkem svalové hmoty. Mezi hlavní zdroje bílkovin patří maso, ryby, luštěniny, ořechy, mléčné výrobky a vejce.
Důležité je rovněž dostatečné množství:
- vlákniny pro snazší trávení,
- vitamínů, zvláště A, B, C, D a E, a minerálů s důrazem na hořčík, vápník, zinek a selen (2, 4),
- tekutin.
Zdravá strava, lepší kondice
Vyvážené stravování může v kombinaci s pravidelným cvičením nemocným s roztroušenou sklerózou pomoci (1):
- kontrolovat ideální váhu,
- snižovat únavu, která se s roztroušenou sklerózou často pojí,
- udržovat správnou funkci střev,
- udržovat silné a zdravé kosti,
- zlepšit svalovou sílu a rozsah pohybu,
- posílit funkci srdce,
- snížit riziko vzniku některých dalších onemocnění, jako jsou choroby srdce a cév, osteoporóza nebo některé druhy rakoviny.
V případě, že konzumujete pestrou stravu, neměli byste trpět nedostatkem potřebných vitamínů a minerálů. Někdy však může být vhodné jejich doplnění formou běžně dostupných potravinových doplňků. Před jejich užíváním se však nezapomeňte poradit s lékařem, které z nich jsou pro vás vhodné.
(veri)
Zdroje:
- https://www.mssociety.org.uk/what-ms/treatments-and-therapies/diet/healthy-eating
- https://c.ymcdn.com/sites/www.mscare.org/resource/resmgr/Articles/Article0004_NutritionMgmtMS.pdf
- http://www.zijzdrave.cz/jidlo/potraviny/
- http://www.everydayhealth.com/multiple-sclerosis/diet/can-vitamins-and-supplements-help-ms
CO-CZ-0305 November 2015