#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Vánoční hody se blíží. Kterým potravinám se raději vyhýbat?

Novinky

Vánoční hody se blíží. Kterým potravinám se raději vyhýbat?

Vánoční hody se blíží. Kterým potravinám se raději vyhýbat?

Základem kvalitního života s roztroušenou sklerózou je zdravý životní styl, jehož součástí je vyvážená strava. O svátcích však většina z nás na zásady nehledí a jen si užívá. Je to správně?

Pokud se z vánočního dopřávání si nestane pravidlo, neděje se nic závažného. Může se ale stát, že se změnou stravy přijdou i nepříjemné příznaky, jako je únava, otupělost, zácpa nebo nevolnost.

Vynechte kalorické bomby

Žádná „zázračná“ dieta proti roztroušené skleróze (RS) neexistuje. Přesto odborníci předpokládají, že jedincům s RS některé potraviny neprospívají.

  1. Především jsou to nasycené tuky. Jejich vliv na RS sice není zcela prokázán, ale když snížíte jejich přísun, s jistotou prospějete svému celkovému zdraví. Ke zdrojům nasycených tuků patří uzeniny, tučné maso (zejména vepřové, ale i kachní, husí, …) a tučnější mléčné výrobky (smetana, máslo, smetanové jogurty, mascarpone, …).
  2. Nápoje, které obsahují náhradní umělé sladidlo aspartam, kofein nebo alkohol, mohou dráždit močové cesty. Pokud je inkontinence i vaším problémem, konzumace těchto látek vám neprospěje. Ale nevěřte ani tomu, že aspartam způsobuje RS, je to nepodložený mýtus.
  3. A co lepek? Studie publikovaná v časopise BMC Neurology ukazuje, že v rodinách osob s RS je častější výskyt nesnášenlivosti (intolerance) lepku. To však zdaleka neznamená, že by všichni lidé s ereskou měli držet bezlepkovou dietu. K tomuto rozhodnutí je potřeba přistupovat individuálně a zhodnotit příznaky nesnášení lepku i výsledky příslušných vyšetření u každého jedince zvlášť.
  4. Místo cukru si raději dejte ovoce. Konzumace cukru vám sice vzplanutí RS nezpůsobí, ale když jeho příjem snížíte, pomůže vám to regulovat tělesnou hmotnost, která má značný vliv na kvalitu života. Nadváha zhoršuje problémy s pohybem, zvyšuje únavnost a také riziko srdečně-cévních onemocnění. Nemusíte se cukru zcela vyhýbat, ale neměl by tvořit významnou složku vaší stravy.
  5. Příčiny úmrtí se u lidí s RS neliší od ostatní populace, proto byste měli myslet na správný životní styl, jak to dělají druzí. Ale s mírou. Ereska nevyžaduje tvrdou dietu plnou zákazů. Ta by naopak mohla mít za následek nedostatek některých živin nebo zbytečný stres. Jezte kvalitně, chutně, nestresujte se a nic nepřehánějte. Každý extrém je škodlivý.

(pez)

Zdroj: 
www.healthline.com