#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Všude samé dýně – a to nám dělá dobře!

Novinky

Všude samé dýně – a to nám dělá dobře!

Všude samé dýně – a to nám dělá dobře!

Dýně nejsou jen symbolem Halloweenu. Jejich semínka jsou i chutnou a zdravou potravinou. Prospívají zejména lidem trpícím roztroušenou sklerózou. Zdravé jsou ale v jídelníčku všech. Přinášíme několik receptů, ve kterých tyto drobné zásobárny prospěšných látek využijete.

Dýňová semínka obsahují například hořčík, zinek a některé tělu prospěšné tuky. Jsou plná antioxidantů. Není vůbec těžké zařadit je do jídelníčku. Jedí se syrová, pražená, solená i nesolená.

  1. Dýňová semínka se skvěle hodí do salátů.
  2. Můžete jimi zpestřit a ozdobit polévky.
  3. Jsou výborná zapečená do pečiva.
  4. Smažená nebo vařená vejce jsou s dýňovými semínky ještě chutnější.
  5. Sendviče vylepšené dýňovými semínky se rázem stanou zajímavějšími.

Pražená dýňová semínka

Hrnek dýňových semínek smíchejte se lžičkou soli a lžičkou olivového oleje. Troubu předehřejte na 180 °C. Na plechu s pečicím papírem pražte semínka v jedné vrstvě 3–5 minut. Hotová pražená semínka se zbarví a voní.

Vynikající kokosovoskořicová granola

Na tuto zdravou snídani budete potřebovat:

  • 1½ hrnku ovesných vloček,
  • ¼ hrnku nasekaných dýňových semínek,
  • ¼ hrnku slunečnicových semínek,
  • ½ hrnku kokosových vloček,
  • ¼ hrnku nasekaných lískových oříšků nebo mandlí,
  • ½ hrnku naklíčené pohanky,
  • 1 lžičku skořice,
  • 3 lžíce kokosového oleje,
  • 3 lžíce sezamového krému tahini,
  • ¼ hrnku javorového sirupu.
  1. Předehřejte troubu na 180 °C, na plech dejte pečicí papír.
  2. Všechny suché ingredience smíchejte v misce.
  3. Olej, sezamový krém a javorový sirup zahřejte ve vodní lázni a promíchejte.
  4. Tuto hmotu nalijte do mísy se suchými ingrediencemi a důkladně promíchejte. Výslednou hmotu pečte 15–20 minut (dozlatova). Vždy po 5 minutách vše promíchávejte.

Směs nechte vychladnout a uložte do uzavíratelné nádoby. Tak bude vždy po ruce zdravá snídaně.

Květákovodýňové rizoto se semínky

Na 6–8 porcí budete potřebovat:

  • 500 g dýně nakrájené na stejně velké kousky,
  • 1 lžíci olivového oleje,
  • 75 g zelené čočky,
  • 100 g quinoy,
  • 2 polévkové lžíce dýňových semínek,
  • 2 polévkové lžíce slunečnicových semínek,
  • 1 středně velký květák (cca 500 g) nakrájený na malé kousky,
  • 75 g sušených rajčat,
  • hrst nasekaných mátových listů,
  • hrst nasekané petrželky,
  • koření podle chuti.

Dressing:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje,
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy,
  • 1 stroužek česneku,
  • koření podle chuti.
  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Na plech dejte olej a kousky dýně. Dýňové kousky posypte kořením podle chuti. Pečte 30 minut, dokud dýňové kousky nezměknou.
  3. Dýňová a slunečnicová semínka opražte na samostatném plechu (viz výše).
  4. Mezitím uvařte quinou a čočku.
  5. Květák krátce povařte a nasekejte v mixéru.
  6. Dressing připravte smícháním lisovaného česneku, citronové šťávy a olivového oleje. Můžete ho dochutit libovolným kořením.
  7. Smíchejte quinou, čočku, květák, opražená semínka, kousky dýně, sušená rajčata, nasekané mátové listy a nasekanou petrželku. Nakonec rizoto polijte dressingem.

Dobrou chuť!

(dos)

Zdroje:

www.healthline.com
www.verywell.com
www.nutritionpath.co.uk
nutritiondynamics.co.uk