Domů / Novinky / Zelenina není jen rajče. Nebojte se experimentovat

Novinky

Zelenina není jen rajče. Nebojte se experimentovat

Zelenina není jen rajče. Nebojte se experimentovat

Zdravý životní styl zahrnuje i zdravé stravování a k němu patří dostatek ovoce a především zeleniny. Platí to bez rozdílu jak pro zdravého člověka, tak pro chronicky nemocného. I pacienti s roztroušenou sklerózou by měli denně zkonzumovat až 600 g syrové zeleniny, kterou by měli jíst dvakrát více než ovoce. Nemusí přitom jít jen o rajčata nebo okurky. Zeleniny existuje mnohem víc druhů, nebojte se proto experimentovat.

Podle výživových doporučení bychom měli konzumovat 3 až 5 porcí zeleniny denně. Málokdo to však dodržuje. Průměrný Čech sní asi jenom polovinu doporučeného množství a ani na pestrost příliš nedbá. Dáme-li si však tři rajčata, není to stejné, jako když sníme jedno rajče, jednu mrkev a porci špenátu. V prevenci onemocnění, ale i u již probíhajících chronických onemocnění totiž nestačí plnit jen počty porcí, důležitá je právě pestrost.

Košťál, nebo list?

Jako zeleninu označujeme celý soubor rostlin, z nichž konzumujeme různé části. Řadíme do ní až 19 různých čeledí, ale je jasné, že v obchodě tolik samostatných oddělení nenajdeme. Mnohem častěji se proto zelenina dělí právě podle toho, jaká její část se jí. Pokud se tím budete řídit i vy a do svého jídelníčku zařadíte od každé kousek, bude váš jídelníček dostatečně pestrý, což vám pomůže i v boji s nemocí. 

Hlavní výhody

Zelenina má nízkou energetickou hodnotu, takže se při její konzumaci nemusíte hlídat jako například u čokolády. Naopak, je bohatá na celou řadu důležitých vitaminů a minerálních látek. V neposlední řadě si ji ceníme pro obsah vlákniny, které máme v jídelníčku pořád nedostatek. Různé druhy zeleniny navíc obsahují ještě jiné biologicky aktivní látky, které slouží zejména k ochraně zeleniny, ale mají pozitivní účinek i na naše zdraví.

  • Listová zelenina – její zástupci: hlávkový salát, římský salát, špenát a rukola doplní vitaminy ze skupiny B a vitamin K, tedy látky nezbytné pro základní fungování našeho organismu. 
  • Zástupci košťálové zeleniny – zelí, kapusta, květák nebo brokolice obsahují tzv. glukosinoláty, které nám pomáhají v prevenci rakoviny plic, žaludku a tlustého střeva. Mimo to způsobují typicky štiplavou chuť.
  • Chuťově výrazné látky obsahuje také cibulová zelenina – cibule, šalotka, česnek či pažitka. Těkavé látky v nich obsažené přispívají nejen k široké škále aromatických rozdílů, ale mohou být užitečné i v prevenci rakoviny. U česneku se také dlouhodobě zkoumá pozitivní vliv na onemocnění srdce a cév.
  • Barvami nejvíce hýří plodová zelenina, jako jsou rajčata, papriky, lilek a tykve. Jsou ceněné pro obsah beta-karotenu, který plní významnou roli při ochraně kůže proti poškození nadměrným sluněním. Slyšeli jste však už také o lykopenu? Nachází se v rajčatech a jako antioxidant má ochranný vliv na lidské buňky, tkáně, orgány a přispívá ke snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny. Je to jedna z látek, která je pro naše tělo lépe využitelná až po tepelné úpravě.

Pokud máte oblíbené druhy zeleniny, vychutnávejte si je. Nebojte se však vyzkoušet i něco nového. Vyvážená zdravá a pestrá strava pomáhá zvýšit odolnost organismu vůči nepříznivým zevním vlivům a prospívá zdraví. 

(eha)

Zdroje

http://www.who.int/dietphysicalactivity/fruit/en/index2.html

http://www.stob.cz/cs/dejte-zelenine-zelenou

http://www.bezpecnostpotravin.cz/pozitivni-vliv-glukosinolatu-z-krizate-zeleniny-na-zdravi.aspx