#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Život s roztroušenou sklerózou obohatí správně zvolený sport

Novinky

Život s roztroušenou sklerózou obohatí správně zvolený sport

Život s roztroušenou sklerózou obohatí správně zvolený sport

Pohyb je pro lidi trpící roztroušenou sklerózou nesmírně důležitý. Velmi jednoduše se ale z příjemné aktivity může stát noční můra. Jak se tomu vyhnout a sportovat správně?

Možná jste už někdy slyšeli, že dokud to nebolí, necvičíte pořádně. Toto pravidlo ale rozhodně neplatí pro lidi, kteří trpí roztroušenou sklerózou – ti by se raději měli řídit rčením „všeho s mírou“. Pokud se to totiž s pohybem přežene, může se už tak namáhaný sval natáhnout. Výsledkem je pak nejen bolest, ale i stres pro celé tělo.

Odborník napoví

O tom, jak správně cvičit, se poraďte se svým lékařem. Buď vám sám dá nějaké tipy, nebo poskytne kontakt na další specialisty. Například na fyzioterapeuta, který pomůže s vytvořením osobního cvičebního plánu tak, aby odpovídal vašim potřebám a možnostem. Společně se můžete zamyslet, jaký typ pohybu pro vás bude nejlepší. Pacienti s roztroušenou sklerózou si často pochvalují vodní aerobik, plavání, taj-či nebo jógu. Nezapomeňte se také zeptat, s jakou intenzitou a jak dlouho máte cvičit.

Pohybem k uvolnění 

  • Nejprve si vyberte sportovní aktivitu, která vás bude bavit.
  • Před každým cvičením se zahřejte a na závěr zařaďte pár minut na „vychladnutí“.
  • Na délce tréninku pracujte postupně. Pokud je vaším cílem cvičit půl hodiny, začněte s deseti minutami a postupně přidávejte. 
  • Nepodceňujte své bezpečí – vyhněte se kluzkým podlahám, špatnému osvětlení a dalším překážkám, které by mohly způsobit, že upadnete.
  • Pokud máte problémy s rovnováhou, vždy mějte po ruce opěrný bod, kterého se v případě potřeby můžete přidržet a získat tak zpátky ztracenou stabilitu.
  • Pokud vás něco začne bolet nebo se nebudete cítit dobře, cvičení přerušte.

Pozor na přehřátí!

Někteří lidé trpící roztroušenou sklerózou jsou citliví na teplo. To znamená, že se příznaky objeví nebo zhorší ve chvíli, kdy vzroste jejich tělesná teplota. Pokud je to váš případ, upravte své pohybové aktivity tak, abyste se nepřehřívali:

  • Sportujte hlavně ráno a večer.
  • Hodně pijte.
  • Zvolte si typ pohybu, který můžete provozovat ve vodě.

Největší chybou, kterou může člověk trpící roztroušenou sklerózou udělat, je sportu se vyhýbat. Nejenže vám pravidelný pohyb pomůže zvládat příznaky nemoci, ale prospěje i vašemu celkovému zdraví, přinese radost a třeba najdete i nové přátele.

(mak)

Zdroj: www.webmd.com

CO-CZ-0123