#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Zlobí vás močový měchýř? Proberte potíže s odborníkem!

Novinky

Zlobí vás močový měchýř? Proberte potíže s odborníkem!

Zlobí vás močový měchýř? Proberte potíže s odborníkem!

Problémy s udržením moči a další urologické potíže postihují až 80 % pacientů s roztroušenou sklerózou. Největší chybou, kterou lze v takové situaci udělat, je omezit pití. Co je správným řešením?

Močová inkontinence (samovolný únik moči) je při roztroušené skleróze způsobena poškozením myelinu, tedy lipidového obalu obklopujícího nervová vlákna. Toto poškození narušuje správný přenos signálů mezi mozkem a močovým měchýřem a vede k problémům s vyprazdňováním. Kromě inkontinence se mohou objevit:

  • potíže se zahájením močení,
  • pocit nedostatečně vyprázdněného močového měchýře,
  • časté močení, v některých případech hlavně v noci.

Bez tekutin může být hůř 

Reagovat na problémy s únikem moči tím, že přestanete dostatečně pít, je cesta k dalším potížím. Riskovali byste infekce močových cest a ohrozili správnou funkci ledvin. Močové infekce navíc mohou vyvolat různé reakce imunitního systému a dočasně zhoršit příznaky roztroušené sklerózy. Jak tedy postupovat?

  • Pokud vás trápí močové potíže hlavně v noci, snižte přísun tekutin 2 hodiny před spaním.
  • Vyzkoušejte cviky na posílení svalů pánevního dna. Ty pomáhají s udržením moči a jsou důležité i pro řádné vyprázdnění.
  • Problémy s inkontinencí před svým lékařem netajte. Může vám předepsat preparáty zvané anticholinergika, které se využívají při léčbě některých nemocí močového měchýře.
  • Včasná návštěva odborníka je důležitá, aby močový měchýř nezeslábl a nestáhl se.

Jak si zjednodušit život 

Problémy s udržením moči nebo častým močením dovedou zkomplikovat každodenní fungování. Nemusí být ale důvodem, abyste úplně zrušili všechny svoje aktivity. Praktickým pomocníkem jsou různé hygienické pomůcky, vložky či speciální spodní prádlo. I nadále se můžete scházet s přáteli nebo chodit na společenské akce – jen je potřeba myslet na správný výběr místa. Měl by tam totiž být snadný přístup k toaletě.

(pak)

Zdroj: http://www.healthline.com/health/multiple-sclerosis/incontinence