#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Přátelství a dobrá parta jsou jako drahokamy. Pečujte o ně!

Novinky

Přátelství a dobrá parta jsou jako drahokamy. Pečujte o ně!

Přátelství a dobrá parta jsou jako drahokamy. Pečujte o ně!

Ať zdravý, nebo nemocný, nikdo nechce být sám. Přátelství a dobré mezilidské vztahy jsou proto důležité nejen v době vánočních svátků, ale i po celý rok.

Pro jedince s chronickým onemocněním, jako je roztroušená skleróza, může být udržování starých přátelství stejně náročné jako vytváření nových. Pro některé přátele a známé bývá obtížné pochopit změny, ke kterým kvůli RS dochází (např. poruchy chůze). Některé změny bývají náhlé a viditelné, jiné se rozvíjejí postupně a nenápadně. Podle zkušeností některých lidí s RS bývá pro jejich přátele nejtěžší pochopit jejich únavu a bolest. Proto se nestyďte a vysvětlete svým blízkým a kamarádům své obtíže. Řekněte jim, že si velice vážíte vzájemného přátelství, ale že některé dny potřebujete zkrátka více odpočívat.

Přátelství jako opora v nemoci

Bez ohledu na to, jak dlouho se léčíte s RS, je podpora ostatních stále stejně zásadní. Společenské vazby vám nejen pomohou cítit se lépe, ale i snadněji zvládat stres. Ten je přitom klíčovým spouštěčem relapsů. Pro skutečné přátelství je tedy důležité, aby ostatní pochopili, co je pro vás dobré a co ne. Pravý přítel vás vždycky pochopí.

Jak budovat a udržovat vztahy

  • Navažte přátelství také s ostatními pacienty s RS. Zkusit to můžete buď osobně, nebo na sociálních sítích. Můžete si i vzájemně vyměňovat zkušenosti. Bude pro vás snazší se jim svěřit se svými příznaky a pro ně bude snazší vám naslouchat a pochopit vás.
  • Vezměte svého přítele s sebou k lékaři. Může vás doprovodit třeba k neurologovi nebo na vyšetření magnetickou rezonancí. Dostane tak větší příležitost uvědomit si, co nemoc obnáší. Navíc projevená důvěra z vaší strany může posílit váš vzájemný vztah.
  • Nastavte si zdravé hranice a zabudujte volný čas do svého týdenního rozvrhu. Ve vašem harmonogramu by měl být rozumně rozvržen čas nejen pro práci, ale i pro odpočinek, přátele a rodinu. Pravidelně se se svými blízkými navštěvujte a plánujte společné akce, jako jsou návštěvy různých výstav, koncertů, kina a další události.

Neváhejte využít každé volné chvíle k vzájemnému setkávání s rodinou a přáteli. Můžete společně prožít mnoho cenných a neopakovatelných zážitků, které vám poskytnou potřebnou podporu a radost ze života.

(hah)

Zdroje:

https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/10/25/ms-friendships-important-to-your-life/

http://www.healthtalk.org/peoples-experiences/chronic-health-issues/multiple-sclerosis-friends-family-experiences/love-and-relationships

https://multiplesclerosis.net/stories/friends-and-ms/