#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Mají se pacienti s roztroušenou sklerózou obávat trombózy?

Novinky

Mají se pacienti s roztroušenou sklerózou obávat trombózy?

Mají se pacienti s roztroušenou sklerózou obávat trombózy?

Lékařské studie naznačují, že pacienti s roztroušenou sklerózou mají větší riziko vzniku žilní trombózy. Podle některých studií je toto riziko dokonce dvojnásobné. Absolutní riziko, tedy pravděpodobnost trombózy u pacientů s roztroušenou sklerózou, je ale dle závěrů odborné veřejnosti spíše nízké. Včasně neléčená trombóza a její komplikace, zejména plicní embolie, jsou už ale život ohrožující onemocnění, proto by se měli nemocní vyhnout dalším rizikovým faktorům, které by mohly přispět k rozvoji trombózy, a dbát na preventivní opatření.

Proč jsou pacienti s RS ohroženější? 

Důvodem zvýšeného rizika vzniku žilní trombózy u pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) je především omezená pohyblivost (imobilita) a zvýšená pohotovost ke srážení krve v důsledku léčby.

Zahraniční statistiky uvádějí, že 30 % pacientů s RS potřebuje alespoň nějakou formu dopomoci při chůzi. Dalších 15 % je během deseti let odkázáno na invalidní vozík. Obtížná pohyblivost se ukazuje právě jako jeden z nejvýznamnějších faktorů přispívajících k rozvoji trombózy. Další riziko je pravděpodobně spojeno s nežádoucími účinky léčby kortikosteroidy. Roli hrají zřejmě také faktory na úrovni imunitního systému. Průzkumy totiž ukazují, že v těle pacientů s roztroušenou sklerózou jsou produkovány zánětlivé složky a látky podporující srážení krve.

Podle jedné z větších studií, provedené v Dánsku, onemocnělo hlubokou žilní trombózou do jednoho roku od stanovení diagnózy roztroušené sklerózy 0,2 % sledovaných pacientů. Roztroušená skleróza tak byla vyhodnocena jako faktor zvyšující riziko trombózy. V absolutním měřítku však bylo riziko vyhodnoceno jako nízké.

Co s tím?

Pacienti s roztroušenou sklerózou jsou nezávisle na své nemoci vystaveni faktorům nezdravého životního stylu, které jsou pro vznik žilní trombózy rizikové. Lze je však ovlivnit. V rámci prevence se proto doporučuje zejména:

  • Nekouřit.
  • Mít pravidelnou přiměřenou fyzickou aktivitu.
  • Omezit dlouhé cestování, popřípadě dělat pravidelné zastávky a cvičit.
  • Mít dostatečný příjem tekutin.
  • Udržovat přiměřenou tělesnou hmotnost.

Vzhledem k tomu, že pacienti s roztroušenou sklerózou jsou k rozvoji trombózy více náchylní, může lékař v rizikových situacích doporučit preventivní podávání takzvaných nízkomolekulárních heparinů. Ty sníží riziko vzniku sraženiny. Za takové situace se považují především úrazy, operační výkony, nutnost sádrové fixace či jiné formy omezení hybnosti a dlouhé cestování. Jako součást prevence lze také zvolit nošení kompresních punčoch.

S trombózou do nemocnice

Podezření na akutní žilní trombózu vždy vyžaduje okamžitou diagnostiku a zahájení léčby. Především z důvodu prevence plicní embolie, která může být život ohrožující komplikací. Většina nemocných s trombózou je léčena prostřednictvím antikoagulancií, tedy látek blokujících srážení krve. Nejběžněji se dnes využívají podkožní injekce (nízkomolekulární hepariny) a tablety (nejčastěji warfarin či takzvaná novodobá antikoagulancia). Zahájení léčby hluboké žilní trombózy se v některých situacích provádí i za hospitalizace − v závislosti na celkovém stavu pacienta a rozsahu a lokalizaci sraženiny. Chirurgická léčba či jiné invazivní metody rozpuštění sraženiny se využívají méně často.

(tich)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4083343/

https://www.researchgate.net/publication/221785681_Multiple_Sclerosis_and_Risk_of_Venous_Thromboembolism_A_Population-Based_Cohort_Study

http://www.patientcareonline.com/nervous-system-diseases/venous-thromboembolism-and-multiple-sclerosis

https://csth.cz/soubory/Zilni_tromboza_doporuceni.pdf