#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Vyplatí se věřit zásadité stravě více než léčbě?

Novinky

Vyplatí se věřit zásadité stravě více než léčbě?

Vyplatí se věřit zásadité stravě více než léčbě?

Překyselení je jeden z nejneuvěřitelnějších mýtů dnešní doby. Důvěřiví jedinci proti kyselosti bojují, nejrůznějšími způsoby své tělo detoxikují, alkalizují, kupují si lakmusové papírky… A to vše zbytečně. Víte proč?

Každý déle nemocný pacient s roztroušenou sklerózou má jasnou představu o tom, co mu dělá dobře a co ne. U nově diagnostikovaných jedinců se ale často stává, že si ze začátku nevědí rady, a proto poslouchají vše, bez ohledu na to, z jakého zdroje informace pocházejí. Často tak uvěří i nejrůznějším mýtům. Pojďme se podívat na mýtus o léčbě pomocí zásadité stravy.

S pH nehnete

Vnitřní prostředí lidského těla má prakticky neměnné pH o hodnotě 7,4. Jeho posun o více než 4 setiny znamená akutní ohrožení života a představa, že byste svému zdraví prospěli jeho alkalizací, je naprosto mylná. Sotva znatelné okyselení je tělo zvyklé zažívat ve spánku, protože v některých částech spánkového cyklu slaběji dýcháme. Posun na zásaditou stranu má však drastický efekt. Na obranu proti těmto změnám máme několik nárazníkových systémů, které spolehlivě fungují.

Znáte točení a bolest hlavy, závrať po nafukování míče nebo balónku? Pak jste si právě posunuli pH na zásaditou stranu, a to sotva měřitelným způsobem. Alkalizaci vnitřního prostředí není zkrátka možné přežít.

Za pH odpovídají iontové pumpy

V našem organismu funguje neuvěřitelné množství malých, ale životně důležitých strojů − bílkovin, které nazýváme iontové pumpy. Ty udržují v buňkách správné hladiny iontů, mají na starosti například vznik nervových vzruchů, výrobu kyseliny chlorovodíkové v našem žaludku a také stabilní složení a pH vnitřního prostředí. Některé směňují draslík za sodík, jiné draslík za vodík. Draslík také doprovází glukózu vstupující do buněk. Pochody, které mohou nastartovat regulaci pH nebo způsobit přesun vodíkových kationtů (nositelů kyselosti) do moči, jsou velmi složité a vzájemně provázané.

PH moči je tedy dáno velkým množstvím faktorů a samo o sobě nevypovídá prakticky o ničem. Navíc může být zkresleno přítomností některých chemických látek (léků, toxinů apod.). Kyselost našeho vnitřního prostředí také zásadně ovlivňuje dýchání, jak jsme již zmínili na příkladu s balónkem.

Zásaditá moč? Proč ne

Pokud máte dobrý pocit z toho, že je vaše moč zásaditá, tak si ji tak klidně udržujte. Může to mít dokonce pozitivní vliv na léčbu močových kamenů. Ale ve vašem vnitřním prostředí se nic nemění. A v žádném případě to nemá léčebný vliv na roztroušenou sklerózu. Pouze tak můžete promeškat dobu, po kterou jste se již mohli účinně léčit skutečnými léky.

Pokud se rozhodnete věřit ve víly, anděly, překyselení nebo jednorožce, stále je to váš život a vaše rozhodnutí. Ale dát přednost mýtu před léčbou s klinicky prokázaným účinkem je rozhodnutí velmi nešťastné.

(pez)

Zdroj: https://www.healthline.com